Gisteren leidde een stemming over een nieuwe abortuswet tot hoogspanning in de Wetstraat. CD&V-voorzitter Joachim Coens dreigde ermee uit de onderhandelingen te stappen en sprak van een “vertrouwensbreuk”. Terwijl Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert opriep tot kalmte, gooide MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez nog wat olie op het vuur. Opmerkelijk: Gwendolyn Rutten (Open Vld) leek daarbij niet de kant te kiezen van Lachaert, maar die van de MR-voorzitter.

Gisteren leidde een stemming over een nieuwe abortuswet tot hoogspanning in de Wetstraat. Zo zou het mogelijk om abortus uit te voeren na 18 in plaats 12 weken. De verplichte bedenktijd zou verlaagd worden van zes naar twee dagen en abortus zou uit het strafwetboek gehaald worden. Het wetsvoorstel werd gesteund door sp.a, PS, Open VLD, MR, Groen, Ecolo, PVDA en DéFI.

De christendemocratische CD&V stak nooit onder stoelen of banken dat zij tegen de nieuwe wet gekant waren. De partij vindt dat de kwestie uit het Parlement gehaald moet worden en onderhandeld moet worden binnen de regering. Dat was echter buiten MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez gerekend, die liet gisterenavond echter weten dat zijn Parlementsleden vrij waren om te stemmen. CD&V-voorzitter Joachim Coens dreigde ermee uit de onderhandelingen te stappen en sprak van een “vertrouwensbreuk”. Uiteindelijk kwam het niet zover: de wet werd teruggestuurd naar de Raad van State dankzij CD&V, N-VA, Vlaams Belang en cdH.

(Lees verder onder de tweet.)

Lachaert roept op tot kalmte

Gisterenavond riep Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert op tot kalmte. Hij leek te suggereren dat ethische thema’s wel even kunnen wachten en dat België nu vooral nood heeft aan een volwaardige regering. “Ethische thema’s zijn belangrijk en liggen gevoelig voor iedereen. Gevoeligheden rond uitstel zijn begrijpelijk, maar iedereen moet zich nu verantwoordelijk opstellen”, schreef Lachaert op Twitter. “Wij hebben de verdomde plicht in ons land een regering op de been te brengen die ons uit de crisis kan leiden.”

Luttele minuten voordien benadrukte Bouchez nogmaals dat zijn partijgenoten vrij zouden moeten kunnen stemmen over ethische thema’s, regeringsonderhandelingen of niet. “Wij hebben respect voor al onze partners. En dit op elk bestuursniveau. Maar niemand moet onze liberale identiteit in vraag stellen en zeker niet de liberale vrijheid om te stemmen hoe we willen betreffend morele onderwerpen”, zegt Bouchez. “Ieder heeft recht op respect, ook MR.” 

Later op de avond deed hij daar nog een schepje bovenop, door zich voor de televisiecamera’s uitdagend af te vragen of CD&V wel echt bereid zou zijn uit de regering te stappen en het hele gebeuren af te doen als “een beetje politiek spektakel”.

(Lees verder onder de tweet.)

Rutten kies kant van Bouchez

Voormalig Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten schaarde zich gisteren niet achter de boodschap van haar eigen voorzitter, maar achter die van Bouchez. “Zo is dat”, retweette Rutten de tweet van Bouchez. Op de boodschap van Lachaert reageerde ze niet.

Rutten is dan ook niet aan haar proefstuk toe. Het is niet de eerste keer dat ze de opdracht van haar opvolger doorkruist. Vorige week lekte ze op De Afspraak dat het de N-VA menens was om een Vlaamse regering met het Vlaams Belang te vormen. De Vlaams-nationalisten zouden de Open Vld een serieus aanbod hebben gedaan om tot zo’n constructie toe te treden. Er werd gesuggereerd dat zij op die manier hoopte de lopende regeringsonderhandelingen te torpederen.