De politie van Moskou is meerdere huizen binnengevallen van activisten en politici. Waarom precies is onduidelijk, maar ze waren wel een oppositieprotest aan het organiseren tegen de nieuwe grondwetswijzigingen. Dat meldt de Moscow Times. Eén van de gearresteerde activisten is Andrei Pivovrav. Hij is één van de kopstukken van de politieke beweging Открытая Россия (Open Rusland). Die beweging werd opgericht door Mikhail Khodorkovsky, een verbannen oligarch. Open Rusland streeft naar eigen zeggen voor een democratisch Rusland dat open staat voor het Westen. Daarnaast wil de beweging meer aandacht voor mensenrechten in Rusland.

Ook twee coördinators van Open Rusland kregen de politie over de vloer. De huizen van Tatyana Usmanova en Olga Gorelik werden namelijk ook binnengevallen. Politica Yulia Galyamin en eindredacteur van MBKh Media Sergei Prostakov ondergingen hetzelfde lot. Ook in de stad Tomsk viel de politie binnen bij een lid van Open Rusland. Aleksei Pryanishnikov kreeg namelijk ook de politie over de vloer. Hij was verantwoordelijk voor het juridische team van Open Rusland. Volgens de activisten kregen hun advocaten geen toestemming het huis te betreden tijdens de huiszoekingen. Het is onduidelijk of de geplande demonstratie nu door kan gaan. Op 1 juli zelf, de dag van het referendum, vond ook een betoging plaats met ongeveer 300 mensen in het centrum van Moskou.

Beschuldigingen van verkiezingsfraude en oppositieonderdrukking 

De woordvoerder van Open Rusland, Konstantin Fomin, beweert dat de huiszoekingen plaatsvonden omdat de beweging een betoging gepland had op 15 juli tegen de nieuwe grondwetshervormingen. Door die hervormingen kan de Russische president, Vladimir Poetin, namelijk nog 12 jaar langer regeren. Hadden de hervormingen niet plaatsgevonden, liep Poetins laatste termijn af in 2024. Het is onduidelijk of dit de effectieve aanleiding was.

Het referendum van 1 juli werd goedgekeurd met 78% van de stemmen. 68% van de Russische bevolking zou zijn komen opdagen. Volgens data-experten en waarnemers zou er echter gigantisch veel fraude plaatsgevonden hebben. Volgens hen zijn de cijfers dus volledig vervalst. Het is niet de eerste keer dat Rusland beschuldigd wordt van verkiezingsfraude.

Edit

We kregen een tip dat meer inzicht geeft over de situatie. De oppositiebeweging, Open Rusland, stond namelijk vaak in contact met George Soros. Zo kwam hij in 2016 spreken bij een evenement. De George Soros foundation kwam in 2015 op een zwarte lijst te staan. De Russische regering bestempelde de organisatie namelijk als “een gevaar voor de staatsveiligheid van Rusland.”