Op één juli vond er in Rusland een referendum plaats. Dat referendum was bedoeld om de grondwet te wijzigen, zodat Poetin president kan blijven tot 2036. Dat kreeg zeer veel kritiek, zeker door de huidige gezondheidscrisis. Daarnaast kwamen veel mensen in opspraak omdat volgens hen de Russische regering druk uitoefende om ja te stemmen. Zo meende het medisch personeel in verschillende steden dat ze uitdrukkelijk te horen kregen om “ja” te stemmen en werden activisten juridisch vervolgd.

Medisch personeel zegt onder druk gezet te zijn, activisten werden vervolgd

Volgens het medisch personeel kregen ze geen keuze meer. In de Moscow Times stonden anonieme getuigenissen te lezen. “We krijgen gewoon geen keuze meer,” vertelt een dokter aan The Moscow Times. “We werden opgeroepen voor een verplichte vergadering, waar ons werd duidelijk gemaakt dat we absoluut moeten stemmen voor het referendum zodat president Poetin kan blijven.” Ook in Vladivostok is dit gebeurd.

Daarnaast werden activisten juridisch vervolgd. Een activist heeft foto’s verspreid van foto’s van speelgoedfiguurtjes. Die speelgoedfiguurtjes houden bordjes in de lucht met teksten zoals “ik stem tegen” of “zo een Rusland stem ik weg”.  “De speelgoedcampagnes leggen de nadruk op hoe absurd de situatie wel niet is. We dachten niet dat we het nog meer konden benadrukken, maar toen kregen we te horen dat de overheid een crimineel onderzoek is gestart,” klinkt het. Volgens critici deed Poetin zijn uiterste best campagnes tegen het referendum en de hervormingen te onderdrukken en weg te duwen uit het straatbeeld.

President Poetin tot 2036?

Ondanks alle controversie, vond het referendum toch plaats. bijna 79% zou voor gestemd hebben en 21.44% tegen. Toch begrijpen velen het niet. In een vorige peiling had Poetin nog maar een goedkeuringsgraad van 56%. Dat was historisch laag. Zeker onder de jongere generatie leeft er een enorme drang naar een nieuwe wind in Rusland. Dat doet de vraag opnieuw opkomen of de Russische regering de uitslagen niet beïnvloedt of vervalst. Maar die vragen veranderen de realiteit niet: het referendum is goedgekeurd en de grondwet wordt aangepast. Normaal zou Poetin in 2024 moeten aftreden. Dat is al eens gebeurd. Toen werd hij premier van Rusland en nam Medvedev het roer als premier. Met de grondwetswijziging zal dat nu niet nodig zijn. Poetin mag opnieuw de verkiezingen meedoen en kan zelfs tot 2036 president blijven.