Op 4 en 5 december 2018 doopte de Leuvense studentenclub Reuzegom drie nieuwe schachten. Schachten zijn studenten die lid willen worden van de vereniging. Reuzegom is een studentenvereniging voor studenten rechten en ingenieur uit de gegoede milieus. Hun doop (een toetredingsritueel) gaat altijd gepaard met veel vernedering, alcoholmisbruik en fysieke mishandeling. In 2018 liep de doop fataal af voor een van de studenten.  Het Limburgse parket wil nu 18 van de leden voor de rechter slepen voor onterende behandeling, het toedienen van kwalijke stoffen, schuldig verzuim en onopzettelijke doding van Sanda Dia. Hiervoor kunnen ze een maximale celstraf van 10 jaar krijgen.

Sanda Dia werd 5 december 2018 rond 21 uur onderkoeld binnengebracht in het ziekenhuis van Malle met een lichaamstemperatuur van 27 graden. Daarnaast trad er in zijn lichaam enorme verzuring op door het drinken van visolie. Dit alles was het gevolg van twee dagen dopen door 18 Reuzegommers. Het bestuur bestond dat jaar uit 22 leden, vier van hen waren niet aanwezig op de doop. Het Limburgs parket klaagt de andere 18 aan. De gehele zaak moest naar Limburg worden doorverwezen omdat één van de leden de zoon is van een Antwerpse rechter. 

#JusticeForSanda, mensen eisen meer rechtvaardigheid voor Sanda Dia

De zaak kwam vorige week opnieuw in ophef na een reconstructie van de fatale 30 uur door het nieuwsblad. Op sociale media wordt onder #JusticeForSanda om hoger sancties voor de Reuzegommers gevraagd. Velen halen klassenjustitie aan. De studenten van Reuzegom komen allemaal uit welvarende en goede milieu’s en er wordt aangehaald dat ze hierdoor mildere straffen zouden krijgen. Veel mensen vragen ook om de namen van de studenten vrij te geven.

Oorspronkelijk werd door de KULeuven ook een tuchtsanctie opgelegd voor een van de andere schachten, maar die werd snel ingetrokken toen ze besloten dat hij ook slachtoffer was. De derde studeerde aan de VUB en werd meteen als slachtoffer van de situatie beschouwd. Ook het parket bekijkt het zo en zal geen straffen vragen voor de schachten. Voor de 18 anderen zal 5 september een beslissing vallen door de raadkamer. de raadkamer beslist over het al dan niet voorkomen van de zaak.