De Twitteraccounts van tal van prominente Amerikanen werden woensdag gehackt. Zo behoren onder meer Elon Musk, Jeff Bezos, Bill Gates, Barack Obama, Joe Biden en Kanye West tot de slachtoffers. Volgens Twitter is dit het gevolg van een gecoördineerde aanval tegen haar werknemers.

“We ontdekten wat volgens ons een gecoördineerde ‘social engineering’-aanval is door mensen die met succes een aantal van onze medewerkers, met toegang tot interne systemen en middelen, aanvielen”, laat de sociale mediareus weten. “We weten dat ze deze toegang hebben gebruikt om controle te krijgen over vele zeer prominente (inclusief geverifieerde) accounts en namens hen te tweeten.” 

(Lees verder onder de tweet.)

Twitteraccounts leken mee te doen aan oplichterij met Bitcoins

De accounts van onder meer Elon Musk, Jeff Bezos, Bill Gates, Barack Obama, Joe Biden en Kanye West leken woensdag mee te doen aan oplichterij met Bitcoins. Ze vroegen allen om donaties van de cryptomunt aan hun volgers, waarop ze dit vervolgens naar eigen zeggen dubbel zouden terugstorten.

“Zware dag voor ons bij Twitter. We voelen ons allemaal vreselijk dat dit is gebeurd”, zegt Twitterbaas Jack Dorsey.

De zaak legt enkele grote pijnpunten bloot. De schade is nu nog relatief beperkt, maar wat als iemand bijvoorbeeld de account van een wereldleider overneemt tijdens een internationale crisis of ramp? Ook blijkt nu dat sommige medewerkers vrije toegang hebben tot de accounts van hun leden, en in hun naam kunnen tweeten.

Ook Geert Wilders (PVV) is slachtoffer

Ook de account van de Nederlandse politicus Geert Wilders (PVV) werd gehackt. Zijn profielfoto werd vervangen door de ‘sheeeit’-meme, een stereotype en racistische voorstelling van een Afro-Amerikaan. De omslagafbeelding werd vervangen door een Marokkaanse vlag. Voorts staat de tijdlijn van Wilders nu vol samenzweringstheorieën over Covid-19 en PizzaGate.