De stemming over de abortuswet heeft donderdagmiddag voor heel wat onrust gezorgd tussen de onderhandelingspartijen. Vooral CD&V is niet te spreken over het gedrag van de MR. Joachim Coens (CD&V) wacht nu op een signaal van Georges-Louis Bouchez (MR). Voorwaarden: Dat het over economisch herstelbeleid gaat, en dat de abortuskwestie weer even aan de kant wordt geschoven.

Aanleiding van de vertrouwensbreuk ligt dus voornamelijk bij de stemming over de abortuswet. “We zitten in een globale economische crisis. De relancepolitiek is het allerbelangrijkste en dat mag niet doorkruist worden door zaken die voor een of andere partij gevoelig liggen. Als dat niet kan is het vertrouwen geschonden”, zegt Coens in de ‘De Ochtend’.

(Lees verder onder de tweet.)

Radiostilte

Veel reactie komt er niet op de uitspraken van Coens. Het blijft stil bij Bouchez en ook de derde voorzitter in de onderhandelingen, Egbert Lachaert (Open Vld), reageert momenteel niet. Ook Conner Rousseau (sp.a), die woensdagavond nog stappen ondernam door zelf met een onderhandelingsnota naar de drie voorzitters te stappen, blijft stil.

De reacties zijn dus nog af te wachten. Maar gisteren in Terzake konden we horen dat Bouchez toch weinig verzoenend klinkt. “Zolang we geen regering hebben, ben ik voorzitter van een liberale partij. We zullen geen conservatieve partij worden om partners te plezieren. Ik respecteer mijn partners en ben altijd m’n afspraken nagekomen, maar als de procedure afgelopen is, wil ik de waarden van m’n partij respecteren en de belangrijkste waarde is vrijheid”, aldus Bouchez.