Terwijl nauwelijks 3,5 miljoen van de in totaal 18 miljoen bestelde stoffen mondmaskers werden afgehaald bij de apothekers, kondigde premier Wilmès na de Nationale Veiligheidsraad aan dat tegen eind augustus ook 5 miljoen extra stoffen mondmaskers zullen worden besteld, bovenop degene die nu bij de apothekers liggen.

Over de noodzaak van een strategische voorraad aan chirurgische en FFP2 mondmaskers bestaat weinig twijfel. Dat bleek recent nog uit een kritisch rapport van Artsen Zonder Grenzen, dat overigens sprak over chaos in de Belgische woonzorgcentra. “Ondanks het tekort en de chaos op de wereldmarkt hebben we een belangrijke strategische stock van maskers samengesteld”, zo kondigde premier Sophie Wilmès (MR) aan. “En u moet weten dat we tegen eind augustus 200 miljoen chirurgische maskers verwachten, 33 miljoen maskers type FFP2 en 5 miljoen stuks stoffen mondmaskers.”

Amper 2 op 10 Belgen heeft stoffen mondmaskers al afgehaald

Dat de regering vandaag opnieuw een bestelling in stoffen mondmaskers plaatst doet wellicht menig apotheker de wenkbrauwen fronsen. Eerder deze week bleek nog uit een navraag door de krant Le Soir bij de Algemene Pharmaceutische Bond (APB), dat de Belgen samen slechts 3,5 miljoen stuks hadden afgehaald. Op een totaal van 18 miljoen maskers is dat net geen 20% van de volledige bestelling. Dat betekent dus veel apothekers nog over een ruime voorraad beschikken. Mogelijks zijn ook heel wat burgers niet op de hoogte van de mogelijkheid, want enkel wie er zelf naar komt vragen krijgt het mee. Heel wat steden en gemeenten waren ook sneller dan de federale overheid en beslisten om zélf stoffen maskers aan te kopen. Die werden dan vaak lokaal verdeeld of konden op vertoon van een uitnodigingsbrief afgehaald worden bij de apotheker.

Voor de aankoop van 5 miljoen stoffen maskers is géén nieuwe aanbesteding nodig. Het raamcontract voor mondmaskers werd inmiddels door defensie gegund aan het Luxemburgse Avrox en aan het Gentse Tweeds & Cottons en loopt nog tot 31 december 2020. Indien nodig kan ze verlengd worden met 1 jaar.

Volgens het raamcontract dat onze redactie kon inzien zullen “alle nodige bestellingen tot aan de eerste 50 miljoen mondmaskers geplaatst worden bij de weerhouden deelnemers overeenkomstig hun ingediende levercapaciteiten”. Dat betekent dus dat deze bestelling net als de eerste, voor het overgrote deel zal gaan naar het Luxemburgse bedrijf Avrox. Ook de prijs van 2,50 euro (exclusief BTW) ligt voor de duur van het raamcontract.

60 miljoen euro voor 23 miljoen stoffen mondmaskers

De Belgische overheid besteedde tot nu toe reeds een budget van ongeveer 47,5 miljoen euro aan de aankopen van stoffen mondmaskers. Daarvan ging 39,7 miljoen euro (inclusief BTW) naar het Luxemburgse Avrox en zo’n 7,9 miljoen EUR naar Tweeds & Cottons.

De volledige raamovereenkomst voorzag in een “potentiële” behoefte van 50 miljoen mondmaskers. Daarvan zouden met deze tweede bestelling nu in totaal 23 miljoen stuks zijn afgenomen. De totale aankopen van stoffen mondmaskers zouden daarmee het bedrag van 60 miljoen euro ruimschoots overschrijden. Of de bestelling reeds effectief geplaatst is is voorlopig niet duidelijk. De Belgische overheid is contractueel niet verplicht om de volledige opgegeven aantallen af te nemen.