De Staatsveiligheid waarschuwt voor een nieuwe radicaal-islamistische stroming die populairder wordt in ons land. Het zogenaamde ‘madkhalitisch’ salafisme zet in op het bekeren van kinderen en zet aan tot het gebruiken van geweld ongelovigen. Dat meldt De Standaard

Het madkhalitisch salafisme ontstond in de jaren 90 in Saoedi-Arabië, een land dat gekend staat voor islamfundamentalisme. Het doel van de islamitische stroming is om de ideologie zoveel mogelijk te verspreiden, zoals dat bij meerdere islamitische stromingen het geval is. 

Populariteit in België neemt toe

Die expansiedrang heeft ervoor gezorgd dat het madkhalitisch salafisme ook in ons land populairder wordt. Momenteel zou ons land tussen de 1.400 en 1.600 aanhangers tellen van de radicale stroming, en dat aantal neemt snel en sterk toe. De Staatsveiligheid waarschuwt in haar jaarrapport voor de opmars ervan.

Volgens Staatsveiligheid is het immers niet zomaar een ideologie, maar een ideologie die aanzet tot haat en geweld jegens zogenaamde ongelovigen en onze westerse manier van leven. Op die manier is het “een gunstige voedingsbodem voor terroristische actie”. Ze zetten fors in op het bekeren van mensen, vooral kinderen, wat ze voornamelijk via het internet doen.