PS-voorzitter Paul Magnette heeft bij de Franstalige nieuwszender LN24 het signaal gegeven dat de PS wil betrokken worden bij de federale onderhandelingen en ook met N-VA zou kunnen samenwerken. “We kunnen overwegen om te regeren met de N-VA”, aldus Magnette.

Momenteel is de Parti Socialiste van Magnette niet betrokken bij de onderhandelingen voor de federale regeringsvorming. Onder leiding van de zogenaamde drie koningen, de voorzitters van Open Vld, MR en CD&V, wordt een coalitie afgetoetst waarbij de PS niet nodig is, namelijk met N-VA en Sp.a. 

PS wil niet opnieuw in oppositie

De PS voelt zich uitgesloten en doet nu bij monde van haar voorzitter Paul Magnette een oproep om de Franstalige socialisten alsnog bij de regeringsonderhandelingen te betrekken. Dat zou dan een regering moeten worden met de PS en N-VA, traditioneel twee tegenpolen, maar Magnette stelt dat de PS klaar is om met de N-VA te praten over een nieuwe federale regering.

In het verleden was de PS een echte coalitiepartij, maar nu lijken ze voor de tweede keer op rij op de oppositiebanken terecht te komen. Dat wil Magnette vermijden. “Onze essentie is ons verantwoordelijkheidsgevoel. We zijn hier niet enkel om te protesteren, dat is wat ons onderscheidt van andere partijen aan de linkerzijde. Wij zijn hier om voorstellen te doen en om die te verdedigen. In essentie zullen wij nooit kiezen voor de oppositie.”

Een eventuele staatshervorming zou zelfs op tafel kunnen komen. “We zien dat de staat vandaag niet meer goed werkt, dat de versnippering van bevoegdheden van een hallucinante complexiteit is”, aldus Magnette. Hij pleit ervoor om duidelijkheid te scheppen daaromtrent en elke bevoegdheid ofwel volledig regionaal ofwel volledig federaal te maken.