Cathérine François, gemeenteraadslid voor de PS in Brussel, mag lid blijven van de partij nadat ze een politieagent onder meer uitmaakte voor nazi. Dat besliste de tuchtcommissie van de PS en meldt La Dernière Heure

In april werd de zoon van Cathérine François tegengehouden en gecontroleerd door de politie in het kader van de coronamaatregelen, die haar zoon mogelijk overtreden had. Dat was echter niet naar de zin van Cathérine François, die op Facebook fel van leer trok tegen de politie. 

“Deze status is publiek zodat inspecteur (…)* weet dat ik hem een paar nieuwe ballen heb gekocht. Ik wacht op je Dumbo”, schreef ze onder meer. “De lockdown geeft de politie ongelimiteerde macht en laat de nazistische trekjes bij bepaalde politiemensen in de zone Zuid los. Ze beledigen, vernederen en misbruiken onze jongeren ongestraft.”

De agent in kwestie en de lokale politiezone dienden klacht in. Politievakbond NSPV eiste het vertrek van Cathérine François uit de politieraad, waar ze zelf ook lid van was. Even later maakte de PS bekend dat François zou opstappen uit de politieraad en dat er een interne tuchtprocedure opgestart zou worden, om te bepalen of Cathérine François lid kon blijven van de partij. 

De PS heeft nu beslist dat ze François niet verder zullen straffen. “We hebben vastgesteld dat ze onaanvaardbare uitspraken deed. Daarvoor is ze streng op de vingers getikt: door haar burgemeester, de voorzitter van de Brusselse afdeling van de partij en door de commissie”, klinkt het. “Ze heeft zichzelf bovendien gestraft door ontslag te nemen uit de politieraad, dat is een erge straf voor een gemeenteraadslid. Er lopen ook strafrechtelijke en burgerlijke procedures. We denken dat dat momenteel genoeg is.”

2 REACTIES