Het Nederlandse kabinet heeft beslist om de provincie Antwerpen negatief reisadvies te geven. Dat meldt de Nederlandse krant ‘Het Algemeen Dagblad’. De regio kleurt nu dus oranje. Nederlanders mogen wel nog naar Antwerpen voor noodzakelijke dingen zoals werk. Reisjes zijn niet verboden, maar worden dan in de meeste gevallen niet verzekerd. Het negatieve reisadvies geldt niet voor de rest van België.

Antwerpen wordt langzaamaan een broeihaard van coronagevallen. De meeste besmettingen vinden plaats in allochtone gemeenschappen; zoals de Marokkaanse, Turkse en Joodse. Om dat tegen te gaan, besloot Antwerpen zelfs om een avondklok in te voeren van 23:30 tot 06:00. Daarnaast zijn mondmaskers op alle openbare locaties verplicht in Antwerpen en is samen sporten verboden. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wil echter vermijden dat Nederlanders besmet raken in Antwerpen. Vandaar het besluit van het kabinet. Ook de Spaanse stad Barcelona en Kroatië zijn al oranje gekleurd.

Wat betekent code oranje in Nederland?

Code oranje betekent specifiek dat Nederlanders in deze gebieden het advies krijgen om zo snel mogelijk terug te keren. Dat moet niet meteen, je mag je reis afmaken als je er enkele dagen nog zal zijn. Langere uitstappen moeten wel geannuleerd worden, en je mag ook niet meer vertrekken als je dat nog van plan was. Eenmaal thuis moet je wel 2 weken in zelfquarantaine. Reisadviezen zijn niet bindend en er staan geen boetes op indien iemand het negeert. Je riskeert echter wel de kans dat de grenzen opnieuw sluiten indien de situatie verslechtert. Daarnaast ben je meestal niet verzekerd als je iets zou overkomen in een oranje gebied.