De Poolse minister van Justitie Zbigniew Ziobro (SP) kondigde dit weekend aan dat Polen zich terug zou trekken uit de Conventie van Istanboel. Dat verdrag moet geweld tegen vrouwen voorkomen, maar de conservatieve Poolse regering neemt aanstoot aan de ‘genderideologie’ die de Conventie volgens hen zou promoten. De regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) leek zondag wel afstand te nemen van het voorstel van zijn coalitiepartner.

Volgens de Poolse minister van Justitie Zbigniew Ziobro (SP) bevat de Conventie van Istanboel “elementen van een ideologische aard, die wij schadelijk achten”. Volgens hem heeft Polen het verdrag niet nodig om vrouwen te beschermen tegen huiselijk geweld. Veel conservatieve politici in Oost-Europa nemen aanstoot aan het verdrag, omdat het volgens hen een zogenaamde ‘genderideologie’ en homoseksualiteit zou promoten.

Regeringspartner PiS neemt afstand van demarche

Ziobro is lid van Verenigd Polen (SP), een kleinere partij binnen de conservatieve regering die gedomineerd wordt door Recht en Rechtvaardigheid (PiS). Die coalitiepartner nam zondag nog afstand van het demarche van de Justitieminister. “Er zijn geen beslissingen genomen. Dit is geen gemeenschappelijk standpunt. De minister heeft een idee. Als hij het voorstel indient, zullen we het analyseren”, zegt PiS-woordvoerster Anita Czerwinska.

PiS – dat net als SP aanleunt bij de katholieke kerk – gaat wel degelijk mee in de kritiek van Ziobro, maar heeft nooit aangekondigd zich te zullen terugtrekken. De Conventie werd in 2015 mee door Polen goedgekeurd door de toenmalige rechtsliberale regering van het Burgerplatform (PO).