Andy Cools is een trots Vlaams-nationalist en lid van de ‘NSV!’. Dat laat hij maar al te graag zien met zijn Vlaamse leeuwenvlag. “Ik mag toch trots zijn op mijn cultuur en identiteit?” :zegt hij. Daarom neemt hij altijd zijn vlag mee wanneer hij op reis is. Hij besloot om juli te eindigen met een klein reisje naar Durbuy, waar hij een vakantiehuisje huurde. Hij besloot zijn vlag op te hangen uit het raam, maar daar kon niet iedereen mee lachen. Nog geen twee uur later stond de politie al aan zijn deur om de vlag af te nemen.

“Al bijna onmiddellijk kon ik een man zien foto’s nemen van mijn vlag die vredig aan het wapperen was. Vijf minuutjes later kon ik hem opnieuw spotten, hij was aan het bellen in zijn auto. Zodra hij ons zag, ging hij er opnieuw vandoor. Dit gebeurde ongeveer drie keer. Toen kwam plots de politie langs die mijn vlag in beslag nam. Mijn Vlaamse leeuw, die ik al lang overal mee naartoe neem, ben ik dus kwijt. Dat raakt mij eigenlijk wel diep,” doet hij zijn verhaal.

Waarom ze de vlag precies wilden in beslag nemen, was eerst onduidelijk. “Ze wilden een PV opstellen en vroegen daarom mijn identiteitskaart. Ik heb niks moeten ondertekenen, niks gekregen en er is denk ik ook niks ter plaatse opgesteld. Ze hebben gewoon mijn naam opgeslagen en de vlag afgenomen. Na wat aandringen, zeiden ze eindelijk dat we de vlag illegaal zouden hebben opgehangen. Daarnaast vonden ze de vlag te extremistisch en provocerend,” doet hij zijn verhaal verder.

Art. 41. van het algemeen regelement van de politie 

“Illegaal opgehangen” klinkt wel uiterst merkwaardig, maar na een beetje zoeken, kon de redactie van SCEPTR wel achterhalen wat ze hoogstwaarschijnlijk bedoelde. In het algemene regelement van de politie, Version coordonnée 2018 ZP FAMENNE-ARDENNE (wat ook geldig is in Durbuy), staat namelijk dit: “Art. 41. Ongeacht de wettelijke of reglementaire voorschriften is het verboden om langs de openbare weg spandoeken, banners of vlaggen te spannen zonder toestemming van de burgemeester en gunstig advies van de wegbeheerder.” Het zou dus wel kunnen dat de politie dit zeer streng interpreteerde. 

Dit laat denken aan het voorval in Trois-Ponts. Daar kreeg een scoutskamp in Basse-Bodeux ook de politie over de vloer. Ook zij kregen het bevel de vlag te verwijderen omdat die “te aanstootgevend” zou zijn geweest. Ook collega Wijnand Meeus heeft een gelijkaardig verhaal. “Twee weken geleden vond er een kamp plaats in Noiseux, niet ver van Durbuy. Daar hadden we een Vlaamse Gemeenschapsvlag opgehangen, maar die moest ook verdwijnen. De boer, op wiens veld we zaten, had er persoonlijk geen problemen mee. Maar hij vertelde wel dat hij al vaak last heeft gehad met de gemeente omdat zulke vlaggen worden opgehangen op zijn veld.”

Niet alleen in Wallonië, maar ook in Vlaanderen zijn zulke gevallen bekend. Op 11 juli, bijvoorbeeld, haalde de politie van Eeklo ook een Vlaamse vlag weg tijdens een bloemenceremonie. Toen was het excuus niet omdat de vlag te provocerend, aanstootgevend of extremistisch was zoals in Wallonië werd beweerd, maar omdat “de vlag niet de juiste klauwen had.”