Afgelopen vrijdag kwamen de leiders van de Visegrad-landen (Polen, Tsjechië, Hongarije en Slowakije) samen in Warschau. Het doel van de bijeenkomst was de overdracht van het Visegrad-presidentschap aan Polen. De Poolse president, Andrzej Duda, stelde dat de nauwe samenwerking, een grote invloed heeft op Europese besluitvorming. Volgens hem zijn de V4-landen dan ook: “een bron van optimisme in Europa.” 

De Poolse president is erg positief over de V4-samenwerking nu hij het stokje van Tsjechië overneemt. Hij stelt dat de vier landen op een goede manier met de coronapandemie zijn omgegaan. Hierbij zwaait hij ook lof toe aan de Tsjechen die volgens hem veel bereikt hebben ondanks de crisis. Nu is het volgens Duda weer tijd om vooruit te kijken. Hij stelt dan ook: “dat het tijd is om terug te gaan naar een pad van ontwikkeling, een terugkeer naar contact tussen mensen en economische samenwerking.” Het motto van het Poolse presidentschap is daarom: “Weer op het goede spoor.”

(Lees verder onder de tweet)

Poolse doelen

Concreet moet het Poolse presidentschap drie dingen bewerkstelligen. In de eerste plaats willen de Oost-Europese landen samen een plan trekken in de discussies over het volgende EU-budget. Ook willen de landen een ‘ontwikkelingshub’ worden in Europa. Daarom is de Poolse president ook een voorstander van grote infrastructurele projecten. Als laatste wil de Poolse president dat Europa een beter plan krijgt om de illegale migratie tegen te gaan. Dit betekent: betere buitengrenzen, geen vluchtelingenquotum en geld naar gebieden vanwaar de migranten komen.