Op 27 juli zat de Nationale Veiligheidsraad vervroegd samen in het kader van de toename van coronabesmettingen in ons land. Twee dagen later blijkt de officiële website nog altijd niet aangepast. Bob De Brabandere (Vlaams Belang) kaart het probleem aan op Twitter. Zijn partij is niet te spreken over de communicatie van de overheid.

Wie vandaag nog naar de overheidssite over Covid-19 surft, vindt bovenaan de pagina deze tekst terug: “De inhoud op deze website is nog niet aangepast aan de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad van 27 juli. We werken aan een update. Dank voor je begrip.” 

Twee dagen na de bekendmaking van de nieuwe maatregelen, die vandaag ondertussen al van kracht zijn, zijn deze dus nog niet terug te vinden op het officiële communicatiekanaal van de overheid. Het Vlaams Belang begrijpt niet hoe dit kan gebeuren. Daarnaast kaarten ze ook de ‘dubbelzinnige bubbelvoorschriften’ aan. Volgens hen wordt het voor de burger allemaal veel te verwarrend.

“Bij nagenoeg alle media slaagt men er in om binnen de 15 minuten na een veiligheidsraad alle voornaamste regels op te sommen”, vertelt De Brabandere. “Maar bij de federale overheid en kabinetten, die tienduizenden ambtenaren in dienst hebben, slaagt men er nog niet in om binnen 48 uren de zaken overzichtelijk digitaal mee te geven. Wat voor nut heeft zo’n website dan nog?” 

(Lees verder onder de tweet)

Vlaams Belang wil duidelijke communicatie

Partijvoorzitter van Tom Van Grieken treedt De Brabandere bij en vindt bovendien dat er te veel onduidelijkheid bestaat over de grote van de ‘bubbels’. Nadat de Veiligheidsraad afgelopen maandag samenkwam, bleek er tussen de verschillende ministers onduidelijkheid te bestaan over de exacte regels in verband met de bubbelgrote.

Van Grieken wil vanaf nu duidelijkere communicatie van de overheid. Ook eist de partij dat nieuwe aankondigingen en regels voortaan gelijktijdig online worden geplaatst samen met de toekomstige persconferenties van de Nationale Veiligheidsraad.

“Burgers worden verwacht om wetten en regels na te leven.De overheid zelf is dan in de eerste plaats verantwoordelijk en geschikt om haar eigen regels ondubbelzinnig te communiceren. Dat vergt natuurlijk wel dat de ministers in kwestie het überhaupt eens zijn over hun eigen regels”, klinkt het.