Een analyse van de cijfers van Sciensano wijst nu al acht opeenvolgende dagen op een forse stijging van het gemiddelde aantal besmettingen met het coronavirus.

De stijging lijkt ook dag na dag opnieuw sterk toe te nemen en groeide nu met 12,8 procent. Daarmee benadert het dagelijks gemiddelde van het aantal nieuwe besmettingen nu opnieuw bijna honderd per dag.

(Lees verder onder de tweet.)

Stijging van 12,8 procent

Via Twitter waarschuwt Prof. Dr. Dirk Devroey voor deze nieuwe cijfers: “Zonder commentaar: aantal nieuwe Covid-19 gevallen stijgt naar 161 (+69) en wekelijks daggemiddelde van Sciensano stijgt naar 100 (+12%). 161 is het hoogste aantal nieuwe gevallen sinds 6 juni!” Ook de situatie in het arrondissement Antwerpen blijft hem duidelijk zorgen baren: “Gisteren in arrondissement Antwerpen 43 nieuwe Covid-19 gevallen. Het dubbele van Brussel dat 23 nieuwe gevallen telde voor een bevolking die tweemaal zo groot is.”

(Lees verder onder de tweet.)


Alle andere indicatoren zoals het gemiddeld aantal overlijdens, evenals het aantal hospitalisaties, blijven wel in dalende lijn.

Van Ranst: “Dit is eigenlijk wel goed nieuws”

In VTM-nieuws van gisterenavond leek viroloog Marc Van Ranst nog enigszins te relativeren: “De mensen mogen ook niet de indruk krijgen dat we volledig weer de mist ingaan en dat we een epidemie gaan krijgen van hier tot ginder.” Van Ranst benadrukte verder nog dat “de vorm van de curve wel tot een laag niveau is gezakt, maar dat dat ook nauw wordt opgevolgd”.

“Dat is eigenlijk het goede nieuws”, vindt Van Ranst. “We vinden het nu een ramp wanneer we van 80 naar 90 besmettingen gaan, maar dat is goed dat we dit een ramp vinden.”