Zaterdagnacht werden opnieuw 21 illegale transitmigranten uit het Kanaal gehaald toen ze de oversteek probeerden te maken naar Groot-Brittannië. Dat meldt VRT NWS. Alsmaar vaker proberen migranten nu op die manier het Britse vasteland te bereiken. 

Drie keer moesten de Franse en Belgische reddingsdiensten in de nacht van vrijdag op zaterdag uitrukken. Een eerste keer om 2u, toen ze een oproep kregen over een boot met daarin vier migranten. Hun bootje kapseisde, maar de vier migranten werden gered en aan wal gebracht.

Amper een uur later moesten de reddingsdiensten al opnieuw uitrukken voor een groep migranten, dertien dit keer. Zij zaten op een kapotte opblaasboot en werden door e grenspolitie uit het water gehaald. Omstreeks 9u werden opnieuw vier migranten uit het Kanaal gehaald, nadat een Belgische zeilboot de kustwacht hierover ingelicht had. 

In totaal werden die nacht dus 21 migranten onderschept op het Kanaal, en dat is lang niet de eerste keer. Alsmaar vaker proberen migranten die willen doorreizen naar Groot-Brittannië, zogenaamde transitmigranten, de oversteek via het Kanaal te wagen. In 2019 werden 2.758 migranten onderschept op het Kanaal, dat is vier keer meer dan het jaar voordien. Die stijgende trend zet zet zich ook dit jaar verder. 

Transitmigranten van vrachtwagens naar Kanaal

De problematiek van transitmigranten (illegalen die geen asiel willen aanvragen in ons land of Frankrijk maar willen doorreizen) sleept al jaren aan. In Belgische en Noord-Franse kustplaatsen ontstaan daardoor massaal veel tentenkampen waarin de transitmigranten verblijven, in de hoop ooit de oversteek te kunnen wagen naar Groot-Brittannië, het beloofde land voor velen onder hen.

Om daarin te slagen, gaan de transitmigranten verder en verder. Vroeger probeerden ze in vrachtwagens te klimmen om op die manier mee te kunnen liften naar Groot-Brittannië, maar vanwege de lage slaagkans daarbij zoeken ze nu alternatieven. Velen proberen nu met bootjes het Kanaal over te steken.