Bari Weiss, journaliste en opinieredacteur bij de New York Times, neemt ontslag bij de krant. Volgens haar worden stemmen van conservatieven en het politieke centrum door het blad gecensureerd. Ook kreeg ze naar eigen zeggen te maken met discriminatie, intolerantie en een vijandige werkomgeving.

Bari Weiss trok na 2016 van de Wall Street Journal naar de New York Times, maar neemt nu ontslag bij de krant. Dat kondigt ze aan in een vernietigende ontslagbrief, waarin ze verschillende redenen voor haar vertrek opsomt. Ze geeft al langer aan bezorgd te zijn over het open debat. Zo ondertekende ze onlangs het veelbesproken pleidooi voor vrije meningsuiting.

“Twitter is de ultieme redacteur van de krant geworden”

“De lessen die op de verkiezing [van Donald Trump] hadden moeten volgen – over het belang van begrip voor andere Amerikanen, de noodzaak om zich te verzetten tegen tribalisme en het centraal stellen van de vrije uitwisseling van ideeën voor een democratische samenleving – zijn niet geleerd”, zegt Weiss, die zelf anti-Trump is. “In plaats daarvan is er in de pers een nieuwe consensus ontstaan, maar misschien vooral bij dit blad: dat de waarheid geen proces van collectieve ontdekking is, maar een orthodoxie die al bekend is bij een verlicht paar mensen die de taak hebben om alle anderen te informeren.”

“Twitter is de ultieme redacteur geworden. Nu de ethiek en mores van dat platform die van de krant zijn geworden, is de krant zelf meer en meer een soort performanceruimte geworden. Verhalen worden gekozen en verteld op een manier die het smalste publiek tevreden stelt, in plaats van een nieuwsgierig publiek te laten lezen over de wereld en dan hun eigen conclusies te laten trekken”, klinkt het. “Ik heb altijd geleerd dat journalisten belast waren met het schrijven van de eerste ruwe schets van de geschiedenis. Nu is de geschiedenis zelf weer iets efemeer dat is gevormd om aan de behoeften van een vooraf bepaald verhaal te voldoen.”

Pesterijen, antisemitisme, ‘Trump Derangement Syndrome’ en zelfscensuur

Weiss – zelf joodse – wordt naar eigen zeggen gepest door collega’s die het niet eens zijn met haar meningen. “Ze hebben me een nazi en een racist genoemd; ik heb geleerd om commentaar te negeren over hoe ik ‘weer over de Joden schrijf'”, aldus Weiss.

Volgens de journaliste lijdt de krant aan ‘Trump Derangement Syndrome’ – een obsessie met de huidige Amerikaanse president – en lijkt de inhoud ervan uit een ander universum te komen, waarbij alle voeling met het bredere publiek is kwijtgespeeld. Daarnaast zorgt het huidige klimaat er volgens Weiss voor dat er aan zelfcensuur wordt gedaan. “Opiniestukken die slechts twee jaar geleden gemakkelijk zouden zijn gepubliceerd zouden een redacteur of een schrijver nu in ernstige problemen brengen, zo niet tot ontslag leiden”, klinkt het.