Viroloog Marc Van Ranst heeft voor ophef gezorgd met een optreden op de Nederlandse televisie. Hij stelde onder meer dat het in ons land extreemrechtse mensen zijn die de corona-maatregelen niet naleven omdat ze Van Ranst “niet kunnen luchten”, en dat dat een vorm van “natuurlijke selectie” is. Op sociale media regent het afwijzende reacties. 

Marc Van Ranst staat ervoor gekend om naast zijn werk als viroloog zich ook regelmatig over politiek uit te laten. Ook gisteren tijdens een debat op de Nederlandse tv, waar hij werd aangekondigd als de ‘meest gezaghebbende viroloog van België’, kon hij zijn politieke mening maar moeilijk verstoppen. Naast de Amerikaanse republikeinen had hij het ook gemunt op “extreemrechts” in Europa, die volgens de viroloog de corona-maatregelen slecht naleven. 

“Je ziet in de Verenigde Staten dat Republikeinen niets willen weten van die corona-maatregelen, en als Democraat vind je die nodig. Hier is dat net hetzelfde. Mensen die extreemrechts zijn kunnen Van Ranst niet luchten, dus gaan we ook die corona-maatregelen maar niets vinden. Dat is een vorm van natuurlijke selectie”, aldus Van Ranst, waarna de presentatrice hem een . 

Beelden van het tv-optreden van de viroloog gaan inmiddels viraal op sociale media, en de reacties blijven niet uit. “Dat M. Van Ranst niet verlegen zit om een straffe uitspraak, wisten we al. Maar dit overstijgt het straffe toch. Niet enkel is zijn stelling (rechts?) allesbehalve onderbouwd. Ze polariseert en daagt onnodig uit. Jammer alweer”, aldus N-VA-Kamerlid Sophie De Wit op Twitter. 

Ook journalist Joël De Ceulaer vraagt zich af waarop Van Ranst zich baseert bij zijn stelling dat rechtse en/of extreemrechtse mensen de corona-maatregelen slechter naleven. Rechts was hier véél sneller mee met nut van mondmaskers. Diametraal omgekeerde van VS. Uitspraak Marc Van Ranst slaat dus helaas wellicht nergens op. Bewijslast ligt bij hem”, aldus De Ceulaer

Bekijk het fragment hier: 

2 REACTIES