De zwarte activiste Sabrine Ingabire, voormalig adviseur van de Vlaamse Jeugdraad, heeft voor ophef gezorgd na een interview in De Morgen waarin ze een aantal opmerkelijke uitspraken deed over “witte mensen”. Zo stelt ze onder meer dat “alle witte mensen” racisten zijn, dat  en dat ze zich nooit veilig voelt in ruimtes met alleen “witte mensen”. “Je vindt in Vlaanderen nog maar weinig racisten zoals Sabrine”, klinkt het op sociale media. 

Sabrine Ingabire is een 24-jarige activiste die in het verleden onder meer columns schreef voor De Morgen en tegenwoordig actief is bij NRC Handelsblad in Nederland. Vandaag verscheen een interview van de jonge vrouw in De Morgen, waarin ze zich – zoals vaker – uitliet over racisme en “witte mensen”. Op sociale media regent het kritiek op de uitspraken van de activiste. 

“Alle witte mensen zijn racistisch”

Zo zegt Ingabire onder meer dat alle blanke mensen racisten zijn. “Kijk, álle witte mensen zijn racistisch. Gebruik dat nu niet als grote kop boven dit artikel hè. Dat is gewoon zo. Jullie maken deel uit en profiteren van een wit systeem. Jullie zullen nooit echt helemaal begrijpen wat racisme is, want jullie zijn er nooit zelf mee geconfronteerd. Maar jullie moeten wel onophoudelijk zo goed mogelijk jullie best blijven doen om deze status quo te doorbreken.”

Tal van politici, van CD&V tot en met Vlaams Belang, reageren verontwaardigd op die stelling. “Zelden zo kwaad geworden na het lezen van een interview. ‘Alle witte mensen zijn racisten’. Zaait evenveel haat als extreemrechts”, aldus CD&V-Kamerlid Sammy Mahdi. Vlaams Belang-senator Bob De Brabandere: “‘Alle witte mensen zijn racistisch, want maken deel uit van het wit systeem.’ Aldus zegt het meisje dat van datzelfde ‘wit systeem’ alle kansen heeft gekregen.”

(Lees verder onder de tweet.)

“Date niet met witte mannen”

Sabrine Ingabire zal om die reden ook nooit daten met “witte mannen”, zegt ze zelf tijdens het interview. “Als zwarte vrouw date ik niet met witte mannen. Zo vallen veel mannen af, natuurlijk”, klinkt het. Dat is een principiële keuze, geeft ze toe. “Ja, witte mannen zijn erg vermoeiend hoor.”

“Prima hoor, dat Sabrine Ingabire een voorkeur heeft voor niet-blanke mannen. Maar denk even na hoeveel ophef er zou zijn ontstaan als hier een foto van een blanke vrouw had gestaan met de tekst: ‘ik date niet met zwarte mannen’. Heel veel ophef, waarschijnlijk”, aldus de Nederlandse reportster Kim Boon.

(Lees verder onder de tweet.)

Onveilig in ‘witte omgeving’

Tot slot wordt er ook teruggekomen op een eerdere opvallende uitspraak van Ingabire. Zo zei ze dat ze zich nooit veilig voelt “witte ruimtes”. “Ja. Dus ben ik op mijn hoede. Net als op de trein hierheen. Dan vraag ik me af: waarom zijn hier alleen maar witte mensen? En stel dat een gewelddadige racist mij aanvalt, wie zal mij beschermen? Ik weet dat nooit zeker. Soms zijn er witte mensen die ik dacht te kunnen vertrouwen, maar die me dan toch niet beschermen als er iets racistisch voorvalt. Wanneer op een feestje het n-woord wordt meegezongen, bijvoorbeeld.”

N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman reageert verontwaardig: In welk universum is dit iets anders dan pure xenofobie?”

 

1 REACTIE