Olivier Maingain (Défi) wil een voorstel van resolutie indienen in het Brussels Parlement “over de uitbreiding van het Brusselse Gewest.” Dat meldt Bruzz. “Het heeft niet zozeer met taal te maken, maar met socio-economische banden met de Rand.” Daarmee pookt Maingain opnieuw het communautaire vuur op. N-VA en Vlaams Belang reageren afwijzend. De FDF-frontman hanteert volgens Vlaams Belang vooral een “strategie met het oog op een corridor tussen Brussel en Wallonië die moet dienen bij het uiteenvallen van België”. Theo Frankcen tweette: “Vlaams-Brabant zegt neen”.
 

“Het is tijd om opnieuw een uitbreiding van het Brussels Gewest voor te stellen“, zo lanceerde Maingain zijn idee via Twitter donderdagochtend, “wanneer ik zie dat sommige partijen de territoriale boeien, die schadelijk zijn voor Brussel, willen aanspannen”.

Daarnaast roept Maingain de Défi-leden in het Brussels Parlement op om een voorstel van resolutie in te dienen over de uitbreiding van het Brusselse Gewest.

(Lees verder onder deze tweet)

Het voorstel van Maingain betreft geen officieel partijstandpunt, aldus de partijvoorzitter van Défi. Maar Maingain houdt voet bij stuk en bevestigde aan BRUZZ dat het voorstel van resolutie er wel degelijk komt: “Ik verneem via de pers dat N-VA wil terugkomen op het gerechtelijk arrondissement Brussel aan de onderhandelingstafel met de PS (voor de vorming van een federale regering, red.). Splitsen hebben wij altijd als iets slechts beschouwd.”

Voorstel in Brussels Parlement

Nieuw is het idee voor een uitbreiding van het Gewest niet. Ook MR-politicus en Eurocommissaris Didier Reynders stelde in het verleden al voor om Brussel uit te breiden met Vlaams- en Waals-Brabant. “Zo ver hoeft het niet noodzakelijk te gaan. Er zijn allerlei manieren om het Gewest uit te breiden”, zegt Maingain nu.

“We weten heel goed dat een territoriale uitbreiding gevoelig ligt bij Vlamingen, maar de banden met de Rand moeten worden versterkt. Daarover moeten we nu nadenken”, aldus de oud-voorzitter van Défi. Volgens hem heeft zijn voorstel niet alleen met taal te maken. “Dit zou goed zijn voor de economische groei. In de Rand is een groot deel van het culturele, sociale en economische leven sterk verbonden met Brussel.”

N-VA en Vlaams Belang protesteren

Maar zijn voorzet om de Vlaamse Rand bij Brussel te doen aansluiten, stuit op fel Vlaams protest. N-VA kamerlid Theo Francken reageerde droog via Twitter: “Vlaams-Brabant zegt neen.” Het Vlaams Belang ziet dan weer in het pleidooi van de voormalige FDF-frontman een “strategie met het oog op een corridor tussen Brussel en Wallonië die moet dienen bij het uiteenvallen van België. Politieke en gevaarlijke spelletjes.”

Vlaams Belang Fractieleider in het Brussels parlement, Dominiek Lootens-Stael roept zijn Vlaamse collega’s, maar ook de Franstaligen in het Brussels Parlement op om “door de holle retoriek te kijken, naar de cynische strategie van Maingain.”

“De Franstalige partijen moeten – in samenwerking met de Vlamingen – van Brussel een echt tweetalige hoofdstad maken, in plaats van Stratego te spelen om Vlaanderen uit te kleden”, zo besluit hij. De partij benadrukt dat Brussel de tweetalige hoofdstad van Vlaanderen moet blijven. Ook wanneer België zichzelf zal opdelen.

2 REACTIES

  1. Als die vent een verbinding met Wallonië wenst dat hij dan een tunnel graaft van Brussel naar Wallonië. Hij blijft met zijn poten van Vlaams gebied. Integendeel de rand dient beter beschermd tegen een sluipende Franstalige invasie. Hoog tijd dat desnoods ieder morzel grond met bloed wordt verdedigd tegen de inhalige franskiljons.

  2. De grootste stommiteit van Vlaamse politici(1989?) was de invoering van het Brussels gewest.
    De beloofde tweetaligheid is sindsdien elke dag met de voeten getreden. Indien BDW een echte confederalisering wil is het stopzetten van de faciliteiten en de ontmanteling van Brussel een goed begin.