De zogenaamde ‘Five Eyes’ – een alliantie op het vlak inlichtingenvergaring tussen Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten – overwegen het bondgenootschap uit te breiden met Japan. Men hoopt ook om strategische reserves van zaken als zeldzame mineralen en medische voorraden te bundelen, om het Westen op die manier los te koppelen van China. Dat schrijft The Guardian.

De ‘Fives Eyes’ zullen binnenkort nieuwe plannen bekend maken om de productie van zeldzame mineralen in Australië, Canada en de Verenigde Staten aanzienlijk te verhogen. Men hoopt op die manier minder afhankelijk te zijn van Chinese voorraden. Dergelijke mineralen worden in tal van producten gebruikt, gaande van telefoons en computers tot raketten en satellieten. De afgelopen tien jaar nam China meer dan 90 procent van de wereldwijde productie van dergelijke mineralen voor zijn rekening.

Voegt Japan zich bij ‘Five Eyes’?

Onder impuls van centrumrechtse politici in Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten ambieert men om het bondgenootschap om te vormen tot een heus politiek en economisch blok. Met name in het Verenigd Koninkrijk is het idee aantrekkelijk, aangezien het land nieuwe strategische partners zoekt na de Brexit.

Daarnaast circuleert het idee om ook Japan te betrekken bij het bondgenootschap. De Japanse minister van Defensie Tarō Kōno (Jimintō) is het idee niet ongenegen. “Dit is een ontwikkeling die we nauwlettend in de gaten moeten houden. Partnerschappen met landen als het Verenigd Koninkrijk zullen van cruciaal belang zijn om China tegen te gaan, onze investeringen te bundelen en onze mensen aan te moedigen om de vaardigheden te bestuderen die nodig zijn om onze high-tech sectoren te laten groeien”, aldus de minister.