Kortgeleden startten de eerste ‘reddingsoperaties’ van verschillende NGO’s op de Middellandse Zee. Tegelijkertijd houden Italië en Malta nog altijd letterlijk de boot af om de migranten op te nemen. NGO ‘SOS Mediterranee’ wil dat de Zuid-Europese landen hun havens openen. Toch is hun kritiek vooral gericht op de EU als geheel. Op het moment ligt het schip van de NGO, de ‘Ocean Viking‘, voor de kust van Italië.

De afgelopen twee weken haalde SOS Mediterranee in vier verschillende operaties, 181 illegalen van zee. Ondertussen probeerde de bemanning met vijf verschillende aanvragen naar Italië en Malta, een plek voor de migranten te vinden. De pogingen waren desondanks zonder succes. Twee van de aanvragen werden geweigerd, en drie bleven onbeantwoord. Volgens de NGO is de situatie aan boord tegelijkertijd snel aan het verslechteren. Zo zouden twee mannen van boord zijn gesprongen. Ook zou er een man zijn geweest die zijn leven probeerde te beëindigen. De bemanning roept dan ook dringend op om de illegalen aan land te laten.

(Lees verder onder de tweet)

https://twitter.com/SOSMedFrance/status/1278685877884026881

“Europese steun moet niet stoppen”

Hoewel het op het moment Italië is die geen toegang verleent, richt de kritiek van de NGO zich vooral op alle EU-lidstaten. Volgens een persbericht van de organisatie, had er al lang een Europese oplossing moeten zijn. “Sinds begin juni, horen we al verklaringen die gaan over het herstarten van de Malta Overeenkomst. Maar afgaande op het contact dat de Ocean Viking heeft gehad met de maritieme autoriteiten, is er op het moment geen teken van een herstart,” zo stelt de NGO. De organisatie doet daarom een beroep op alle EU-landen. “De steun van EU-lidstaten heeft een verschil gemaakt in het verleden. Dat moet nu niet stoppen.”

Overeenkomst onwaarschijnlijk

De plannen om tot een nieuwe verdeling van migranten te komen, liggen al klaar. De kans dat de gehele EU zijn handtekening er onder zet is daarentegen erg klein. Omdat Zuid-Europa het gros van de illegalen binnenkrijgt, roepen deze landen ook het hardst om een ‘verdelingsmechanisme’. Oost-Europa ziet de verdeling van migranten desondanks totaal niet zitten. In plaats daarvan pleiten de Oost-Europese landen voor een sterkere buitengrens, en het terugsturen van illegalen.