Vier weken, dat is wat volgens de Veiligheidsraad nodig is om de tweede golf tegen te houden. Vier weken van nieuwe maatregelen, vier weken dat we opnieuw ten volle moeten oppassen en weer in een verkleinde bubbel moeten leven. “We moeten vier weken lang grote inspanning doen om de trend te veranderen en het virus terug te dringen. Doen we dat niet, dan dreigt de herstart van het nieuwe schooljaar in het gedrang te komen,” zei premier Wilmès (MR) tijdens de persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad.

“We hebben sterke maatregelen genomen met grote invloed. We gaan nu eerst steeds slechtere cijfers zien, want nu reageren heeft pas later gevolgen. Dat is slecht voor de moraal. Toch moeten we nu vier weken lang grote inspanning doen om de trend te veranderen en het virus terug te dringen. Doen we dat niet, dan dreigt de herstart van het nieuwe schooljaar in het gedrang te komen,” zegt premier Wilmès.

Bubbels worden kleiner, telewerk blijft de norm

Eerst en vooral: onze ‘bubbels’ worden weer kleiner. Je gezin moet 5 mensen uitkiezen en enkel met die 5 mensen mag je afspreken, alhoewel kinderen niet meegerekend worden. Het is onduidelijk hoe dat kan gecontroleerd worden, maar de overheid doet een beroep op de burgerzin. Je gezin, plus die vijf anderen, mag wel niet meer worden dan 10. Ook hier tellen kinderen onder 12 jaar niet bij mee. Je mag dus met je gezin van 5 +12-jarigen gerust met een ander gezin van 5 +12-jarigen op stap en daar nog bijvoorbeeld 4 -12-jarigen bijrekenen. Het mondmasker wordt wel verplicht bij dit soort aangelegenheden. Daarnaast blijft de afstandsregel van kracht. Je mag wel niet met zo een groep naar de winkel. Dat moet alleen gebeuren en je mag maximum een half uur in de winkel zijn.

Wanneer het op werk aankomt, zijn de maatregelen opnieuw zoals bij de eerste golf: telewerk wordt de grote norm. Wie kan, moet thuis werken. Zo wil de Nationale Veiligheidsraad vermijden dat te veel mensen op pad zijn. Jobs waar telewerk niet mogelijk is, blijven gewoon ter plekke. Telewerk wordt dus “ten zeerste aanbevolen,” maar door praktische redenen niet verplicht.

Evenementen moeten verkleinen, gratis rittenkaart uitgesteld en geen algemene verplichting voor mondmaskers

Evenementen mogen ook niet meer plaatsvinden. Momenteel was het nog toegestaan om met 400 personen buiten en 200 personen binnen grote evenementen te organiseren. Vanaf 1 augustus zou dat zelfs verdubbelen. Dat mag nu toch niet meer. In tegendeel zelfs: je mag nog maar met 100 personen binnen en 200 buiten, wat dus de helft minder is. Ook bij zulke evenementen wordt het mondmasker verplicht.

Op 17 augustus zou een gratis rittenkaart worden ingevoerd voor het openbaar vervoer. Dat wordt nu uitgesteld tot september. De Nationale Veiligheidsraad wil namelijk vermijden dat mensen massaal het openbaar vervoer zouden nemen. Daarnaast wil de regering vermijden dat bepaalde plekken te druk worden door die rittenkaart.

Zoals eerder vermeld, is het mondmasker dus verplicht bij grote evenementen en bij sociale aangelegenheden met een grotere bubbel (van maximum 10 personen). Een mondmasker altijd en overal verplichten is echter onmogelijk. Je moet wel altijd een mondmasker bijhebben voor de zekerheid. “De lijst met plekken waar een masker altijd moet gedragen worden, is al heel lang. Maar een masker altijd en overal verplichten, is heel moeilijk. Stel, u wil een wandeling maken na een heel vermoeiende dag. Is het dan redelijk om een masker te verplichten? Ik denk het niet”, zei Wilmès.