Nationale Veiligheidsraad beslist (nog) niets te beslissen

0
510

Diverse sectoren moeten nog een week wachten op een beslissing van de Nationale Veiligheidsraad, om te weten of de geplande versoepeling van de maatregelen er effectief komt. Ook over het dragen van mondmaskers op de werkvloer en in kantoren viel nog geen beslissing. Onder meer de evenementensector, die van het uitgaansleven met de nachtclubs en discotheken, maar ook die van de commerciële beurzen, vroegen duidelijkheid. Maar de Nationale Veiligheidsraad besliste gisteren om (nog) niets te beslissen. Dus wordt het afwachten tot 23 juli.

Premier Sophie Wilmès (MR) benadrukte bij aanvang dat “sinds begin deze maand alles geëvolueerd is en dat er ook sprake is van een heropleving van het virus”. Ze verwees hierbij naar de cijfers van Sciensano die melding maakten van een toename van het aantal besmettingen: “Die vertoonden de voorbije week een stijging van 8 procent vergeleken met vorige week.” Ook al geen goed nieuws is bracht ze over het reproductiegetal. “De GEES vermelden in hun laatste rapport dat het zogenaamde reproductiegetal opnieuw boven de 1 zit, wat betekent dat de epidemie opnieuw aan kracht wint, zij het zeer bescheiden”, aldus de premier.

Géén beslissing over volgende fase

De premier kwam dus vooral aankondigen dat een beslissing pas volgende week zou vallen: “Tot nu hebben we de beslissing over het al dan niet openen van een nieuwe fase, altijd genomen een paar dagen voor ze zou ingaan. Dat zullen we ook nu doen. We zullen volgende week donderdag 23 juli inschatten of de epidemiologische situatie ons toelaat verder te gaan.” Daar voegde ze aan toe: “Om dat te kunnen doen mag de situatie zeker niet erger worden.”

Wilmès had ook nog een duidelijke boodschap voor de burgers en wees hen op hun burgerzin: “Ik herinner u er aan dat veel heeft te maken met ons eigen gedrag.” Wat de eventuele uitbreiding van de verplichting van de mondmaskers betreft hield ze alle opties open: “Als de situatie het vraagt zullen mondmaskers nog meer verplicht worden.” Ook wat betreft het aantal sociale contacten dat u wekelijks mag hebben blijft het aantal onveranderd op vijftien.

Oppassen voor “superspreader evenementen”

Veel sectoren hoopten vandaag enig perspectief te horen maar kwamen van een kale reis terug. Wilmès waarschuwde dat bepaalde activiteiten in het nachtleven beschouwd worden als “zogenaamde superspreader events”, evenementen die een bijzondere rol spelen bij het verspreiden van het virus. “Het zal pas op het moment zijn dat de gezondheidssituatie volledig gestabiliseerd is dat we zullen kunnen uitkijken naar het hervatten van die activiteiten”, besloot ze.

Tenslotte had de premier nog een duidelijke verwittiging voor uitbaters van bars en cafés: “Als we de heropening van de nachtclubs en de organisatie van gelijkaardige evenementen verbieden, dan is het evident niet de bedoeling om overvolle apéro’s toe te staan in bars of cafés.” 

Wilmès noemde het “gevaarlijk gedrag en schadelijk voor de volksgezondheid”. Op basis van de cijfers van Sciensano van juli gaf de premier nog mee dat het aantal besmettingen bij jongeren en jongvolwassenen ongeveer twee keer zo groot is dan bij ouderen. Ze herinnerde ook aan de dood van een 18-jarig meisje dat gisteren stierf aan de gevolgen van COVID-19.

“Klaar voor tweede golf”

Volgens de Belgische premier heeft het land “zich snel aangepast aan de gewijzigde epidemiologische situatie en zijn we klaar voor een tweede golf”. Ze verwees daarbij naar de introductie van het systeem met kleurencodes voor wie reist van en naar bepaalde risicogebieden. Nochtans een systeem waar de voorbije dagen heel wat commotie over was ontstaan. Wilmès herhaalde ook dat het de taak blijft van de regio’s om de quarantaine maatregelen die daar eventueel het gevolg van zijn op te volgen. Tot slot van de persconferentie kwamen ook geruststellende woorden van de premier: “Het België van vandaag is niet hetzelfde als dat van februari. In slechts een paar maanden tijd hebben we een indrukwekkende expertise opgebouwd in het beheer van de gezondheidscrisis, met de hulp van de medische en wetenschappelijke wereld.”

Volgens de premier heeft men intussen geleerd samen te werken tussen de diverse regio’s, werden de sterktes en zwaktes ontdekt en werd intussen hard gewerkt om de zwakke punten te verbeteren. Ze was ook bijzonder positief over het testbeleid: “Onze teststrategie brengt ons in de top 10 van de wereld van landen die het meest getest hebben per miljoen inwoners.” Premier Wilmès bevestigde de huidige testcapaciteit voor september aan te houden op 30.000 tot 40.000 tests per dag en kondigde tegelijk ook aan om ze uit te breiden in oktober. Eind augustus worden overigens opnieuw miljoenen nieuwe mondmaskers voorzien.