Nu bekend raakte dat onder de nieuwe covid-besmettingen opvallend veel mensen van buitenlandse origine zitten, merken zij naar eigen zeggen nog meer discriminatie op dan vroeger. “Ik merk dat zelf ook”, getuigt jeugdwerker Jamal Kasmi uit Borgerhout in De Morgen. “Blanken lopen nu in een grote boog om me heen.”

Antwerpen is één van de zogenaamde hotspots waar dagelijks opnieuw veel corona-besmettingen worden vastgesteld. Uit onderzoek bleek al dat veel nieuwe besmettingen plaatsvinden bij mensen van buitenlandse origine, en dat bevestigt ook Antwerps gouverneur Cathy Berx. “Veel nieuwe patiënten hebben een migratieachtergrond. Dat zien we in de cijfers, en daar is dus geen discussie over.”

In Borgerhout bijvoorbeeld, waar ongeveer 60% van de inwoners een migratieachtergrond heeft, zit het aantal besmettingen fors in de lift. Naast het feit dat Borgerhout voordien al een slechte reputatie had omwille van de criminaliteit, is die reputatie nu dus nog slechter geworden. “Het Antwerpse district Borgerhout draagt naast het stigma van ‘probleembuurt’ nu ook de bedenkelijke titel van ‘coronabroeihaard'”, zo omschreef De Morgen het. 

Allochtone gemeenschap onder vergrootglas

Borgerhout, en bij uitbreiding de allochtone gemeenschap, wordt nu dus onder een vergrootglas bekeken. “Niet om hen te stigmatiseren, maar omdat het gewoon belangrijk is”, aldus Cathy Berx. Ook arts infectiebestrijding Wim Flipse benadrukt het belang van het vinden van de bron om het virus efficiënt te bestrijden. “Weten waar het probleem ligt, is de sleutel tot de oplossing.

Maar in Borgerhout is men niet blij met al die aandacht. “Wat me stoort, is de stigmatisering. Iedereen in de allochtone gemeenschap wordt over één kam geschoren, terwijl daar amper cijfers tegenover worden geplaatst”, aldus de 31-jarige jeugdwerker Jamal Kasmi. Daardoor zouden mensen met migratieachtergrond nu nog vaker slachtoffer worden van discriminatie dan voorheen, klinkt het. “Ik merk dat zelf ook. Blanken lopen nu in een grote boog om me heen. In de winkel kijken ze me boos aan om duidelijk te maken dat ik vooral niet te dicht moet komen.”

3 REACTIES

  1. Nu zitten jammeren over discriminatie is wat laat en zijn vijgen na Pasen. Had de islamitische gemeenschap zich gehouden aan de corona-maatregelen na de ramadan tijdens het Suikerfeest, eind mei, zou er geen probleem zijn. Het tijdstip, de besmettingsduur en de plaats van de broeihaarden (Borgerhout, Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder…) wijzen erop dat deze gemeenschappen zich niet hebben gehouden aan de regels. De wetten van de koran hebben voorrang op wettelijke regels. Dat ze nu gestigmatiseerd worden hebben ze aan zichzelf te danken. Erger nog door deze laksheid wordt een heel land gepenaliseerd. Het offerfeest eind van deze maand zal daarenboven zeker nog fungeren als een brandversneller.