Uit de financiële verslagen die de partijen moeten neerleggen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers blijkt dat de N-VA met ruime voorsprong de rijkste partij van Vlaanderen is. Ze bezitten een eigen vermogen van ongeveer 30 miljoen euro. Dit staat in groot contrast met de andere partijen. CD&V, Vlaams Belang, Open Vld, sp.a en Groen zouden samen ongeveer 33 miljoen bezitten. PVDA wordt buiten rekening gehouden, aangezien ze een federale partij vormen samen met de PTB. Zij beschikken samen over een vermogen van ongeveer zes miljoen euro.

Het is al sedert 2014 dat de N-VA een enorme financiële voorsprong bezit op de andere partijen. Hun inkomsten schoten de hoogte in toen ze de grootste partij van het land werden. De voornaamste inkomsten van de partijen zijn afkomstig van afdrachten van partijleden en ledenbijdragen. Dit is dan ook de reden waarom een kleine partij als de PVDA/PTB zo een relatief groot vermogen bezit. Hoewel er een limiet staat op de donaties voor politieke partijen, weet de partij dit op vernuftige wijze te omzeilen. Zo ‘kocht’ de partij een hoofdkwartier in Antwerpen dat eigenlijk niets meer was dan een constructie om de regels in verband met de giften aan de laars te lappen.

Wat met nieuwe verkiezingen?

De cijfers zijn relatief. Het toont vooral hoeveel geld de Vlaamse partijen in hun zogenaamde ‘oorlogskas’ hebben zitten. Interessanter zijn de cijfers die de partijen aan de kant hebben gezet om campagne te voeren, indien er nieuwe verkiezingen aankomen.

CD&V en sp.a zouden beiden ongeveer 2 miljoen euro opzij hebben staan. N-VA volgt met 1.5 miljoen. Groen zou ongeveer een ruime 600.000 euro bezitten. Vlaams Belang en Open vld sluiten de rij af met 200.000 euro.