Valerie Van Peel en partijvoorzitter Bart De Wever (N-VA) houden voet bij stuk. Ze weigeren te plooien voor de nieuwe abortuswetgeving, waar donderdag voor gestemd zou worden. “Als men dit daadwerkelijk doordrijft, betekent dat voor onze partij dat het gesprek met de partijen die dit goedkeuren veel moeilijker zal worden,” klinkt het bij De Wever. “Ik vind deze wet schandelijk, dus ik kan onmogelijk doen alsof er niets aan de hand is de volgende dag.” Niet alleen N-VA, maar ook CD&V en Vlaams Belang zijn tegen de nieuwe wetgeving.

In Vlaanderen haalden de N-VA, Vlaams Belang en CD&V respectievelijk 35, 23 en 19 zetels in het Vlaams parlement. Dat is goed voor 77 van de 124 zetels, of ongeveer 62%. Daarnaast waarschuwt Bart De Wever ook dat als ze een extreemlinkse regering willen vormen met communisten, socialisten en groenen, dat absoluut geen draagvlak zal hebben in Vlaanderen. Ook ex-voorzitster van Open VLD Gwendolyn Rutten laat nog eens van haar horen. Zo tweette ze: “Dit onderwerp is te belangrijk om uit te dagen. Je kan beter. Ik respecteer dat jij en je partij tegen zijn. Misschien kan je ook omgekeerd respecteren dat anderen voor zijn?” Valerie Van Peel leek de ironie van de Tweet wel in te zien. “Bedankt voor dit ‘inhoudelijk debat’,” antwoordde ze.

(Lees verder onder de Tweet)

Abortuswetgeving zet regeringsformatie onder druk

Op die manier bemoeilijkt het voorstel om de abortuswetgeving te versoepelen opnieuw de regeringsformatie. Al meer dan een jaar heeft België geen federale regering, met uitzondering van de regering-Wilmès. Dit was echter een bijzondere regering die enkel tot stand kwam door de volmachtenwet om de coronacrisis aan te pakken. Wanneer hun volmachten verlopen, moeten ze vervangen worden. De vraag is nu wel door wie, en dat lijkt een moeilijk vraagstuk te zijn.

Momenteel werken Egbert Lachaert (Open Vld), Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) aan de Arizonacoalitie. De drie, die de bijnaam de drie koningen hebben gekregen, willen een massale coalitie opstellen met de christendemocraten, liberalen, de Vlaams-nationalisten van N-VA en de socialisten. Dat zal echter moeilijk zijn en de abortuswetgeving bewijst dat. Eerder kwam CD&V al enorm in opspraak. De Vlaams-nationalisten van N-VA lijken ook niet te willen plooien. De partij weigert deze voorstellen goed te keuren.

(Lees verder onder de video)

"Men wil er een gewone medische handeling van maken"

"Ik weet niet wat u oplost met deze wet en dat is wat ik u kwalijk neem. U probeert niet de situatie van die vrouwen te verbeteren. Men probeert niet te voorkomen, men wil er een gewone medische handeling van maken."Valerie Van Peel (N-VA) in debat met Sofie Merckx (PVDA) over de versoepeling van de abortuswetgeving

Publiée par Terzake sur Lundi 13 juillet 2020

Theo Francken zette al een betoog online

Op 6 juli zette Theo Francken een klein betoog op zijn Facebook. Hierin legt hij uit waarom de partij zo tegen de abortuswetgeving is. “Ik ben radicaal tegen de abortuswet die de abortus uitbreidt van 12 tot 18 weken na de bevruchting. Maar er is veel meer grondig mis met dit wetsvoorstel: Optrekken naar 18 weken wordt nergens gefundeerd. In heel Europa (behalve Nederland) ligt het tussen 10 en 12 weken. Omdat het dan met curettage kan, foetus 6 cm. Op 18 weken is de foetus al 20 cm groot en moet de abortus verlopen via een minibevalling of verwijdering met instrumenten in stukken (meer kans op complicaties).

In 2019 is de abortuswet al versoepeld en zijn er bij de termijn 6 dagen bijgekomen. Niet geëvalueerd tot nu toe. Alle strafbepalingen worden geschrapt. De facto doet ieder dus wat hij wil tot geboorte bij wijze van spreken (in Nederland wel strafbepalingen). Wachttijd wordt ingekort van 6 dagen naar 48u (5 dagen in Nederland). Wat vooral zwakkeren treft. Opwelling na relatiebreuk, onder druk van omgeving. Geen tijd meer om van mening te veranderen. Strafbepalingen voor wie op enigerlei wijze probeert abortus tegen te houden gaan tot een gevangenisstraf van 2 jaar (zouden ze wel nog gaan schrappen na advies Raad van State). Wat betekent dat je je als man eigenlijk niet meer mag verzetten. En al zeker niet op sociale media.

Er is nooit onderzoek gedaan naar de 500 vrouwen die naar Nederland gaan om abortus te laten plegen. Dit is nochtans een van de hoofdredenen van de indieners om te versoepelen tot 18 weken. We weten dus niet waarom? Wie? Etc. Hoeveel zijn er geholpen met 18 weken? Geen idee. Misschien doen ze het voor de anonimiteit ? Geen idee; Er mag niet meer over alternatieven worden gesproken in de abortuscentra terwijl het laatste rapport bewijst dat de meeste vrouwen geen anticonceptiemiddelen nemen als ze daar terecht komen, en ook nadien niet (abortus als anticonceptie). Het wordt een gewone medische handeling alsof het hetzelfde is als een tand trekken. Maw: psychologische omkadering wordt door indieners nog net niet stigmatiserend genoemd (door PvdA onomwonden wel). Het komt nu terug van de Raad van State en zal waarschijnlijk volgende week behandeld en gestemd worden in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.”

Valerie Van Peel en Bart De Wever publiceren opiniestuk in De Morgen

Nu publiceerden Valerie Van Peel en Bart De Wever ook een opiniestuk in De Morgen over de abortuswetgeving. Ze houden voet bij stuk en nemen de houding aan dat “liberalen en verzameld links een ongefundeerde en zeer verregaande wijziging van de abortuswet willen doorvoeren. De roekeloosheid van dit hele schouwspel is niet minder dan een schande. Net zoals de inhoud van dit voorstel.” Daarnaast vinden ze dat de wijzigingen te snel gaan, want de vorige aanpassingen vonden plaats in 2019.

In het opiniestuk maken ze zich kwaad over het optrekken van het termijn. “In bijna heel Europa ligt de termijn voor een abortus tussen tien en twaalf weken. Dat heeft een reden: de foetus is dan maximum zes centimeter groot en de abortus gebeurt met een curettage. Op achttien weken, de helft van een zwangerschap, kan de foetus al zo’n twintig centimeter zijn en is er een minibevalling of verwijdering met instrumenten nodig. Dat leidt tot een veel grotere kans op complicaties en is vooral veel ingrijpender voor de foetus, de moeder én de arts,” klinkt het.

Daarnaast zijn ze bang voor misbruik. Je kunt namelijk na 14 weken al het geslacht zien, dus is het goed mogelijk dat mensen abortus zouden kunnen plegen omdat ze niet blij zijn met het geslacht. Ook willen ze niet dat abortus geschrapt wordt uit het strafrecht. “Zonder strafbepalingen kan men de facto immers doen wat men wil, tot de dag van de geboorte. Dat terwijl het beletten van een abortus wél strafbaar zou worden, “zelfs tot gevangenisstraffen toe. Een man die zich verzet tegen de abortus van zijn kind heeft dus meer te vrezen dan de dokter die het vlak voor de geboorte aborteert of dan de man die zijn vriendin tot abortus dwingt”, schrijven ze.

Ten slotte hebben ze het moeilijk met de wachttijd dat ingekort wordt van 6 naar 2 dagen. Ze halen aan dat zelfs het “progressieve Nederland het op 5 dagen houdt” waardoor 2 dus veel te kort is. “De bedoeling is om zwakkeren te beschermen tegen het maken van een overhaaste beslissing, al dan niet onder druk van buitenaf. Het is opmerkelijk dat zogenaamd progressieve partijen deze noodzakelijke buffer uit de wet willen halen.” Daarnaast benadrukken ze dat abortus niet zomaar een medische handeling is “vergelijkbaar met het trekken van een tand” maar iets ingrijpends. Daarnaast roepen ze nogmaals op tijdens de stemming na te denken over de regeringsformatie en “hun dadendrang te temperen.”

https://www.facebook.com/nieuwvlaamsealliantie/videos/288526775824040/UzpfSTEwMDAwMDE3MDEwMjE3NDozODI5MTAxNTk3MTA1NDcz/