Er lijkt schot in de zaak te komen bij de formatiegesprekken tussen Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS). Vrijdag brengen ze voor het eerst verslag uit aan de koning, daarna zou een tweede fase kunnen worden aangevat. Ook voorzitter van de sp.a, Conner Rousseau, lijkt sterk betrokken bij de regeringsonderhandelingen. Wel is het afwachten wat Open Vld van plan is. Deze lijken nog steeds vast te hangen aan de MR, die De Wever en Magnette juist willen uitsluiten. “Desnoods gaan we naar de oppositie. Heel veel mensen in onze partij zien dat perfect zitten”, klinkt het vanuit de Open Vld.

De N-VA mikt voor een ‘België 2.0’ in 2024, en dat zien we terug in de onderhandelingen. De Wever pleit voor een ‘functionele splitsing’  van de budgetten voor de zorg en het activeringsbeleid. Hierbij wordt er een einde gemaakt aan de versnippering. Rousseau en Magnette brengen dan weer de eerder ontworpen nota van Rousseau naar voren in de onderhandelingen. Deze ontwierp hij tijdens de onderhandelingen van de zogenaamde ‘Arizonacoalitie’. Deze was er een met Open Vld, CD&V, MR, sp.a, cdH en N-VA. Hierin zetten de socialisten vooral in over een herfinanciering van de zorg. En daarnaast pleiten ze ook voor optrekken van de laagste uitkeringen en eerlijke fiscaliteit.

Liberalen naar de oppositiebanken?

De onderhandelingen blijken goed te gaan en een akkoord lijkt dichtbij. Maar de Open Vld zou dit allemaal kunnen opblazen, indien ze beslissen om naar de oppositiebanken te verhuizen. Nadat MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez De Wever de les spelde over zijn aanpak in Antwerpen in verband met het coronavirus , lijkt de N-VA niet meer happig op een regering met hen. Ook Magnette wil niet samenwerken met zowel de Nederlandstalige als de Franstalige liberalen. De vraag is nu dus of de Open Vld verder wil zonder de MR.

N-VA en PS vinden alvast dat men deze verantwoordelijkheid moet nemen. Aangezien de coalitiemogelijkheden steeds kleiner en nieuwe verkiezingen steeds realistischer worden. Ook voor de Open Vld zelf zou dit niet opportuun zijn, zij worden immers in de peilingen sterk afgestraft. Maar voorzitter Egbert Lachaert (Open Vld) blijft zelfzeker. “Sp.a mocht nee zeggen op alles en garanties vragen over van alles, maar wij zouden niet mogen weigeren een tekst te tekenen die we niet onderhandeld hebben? Ik snap niet waarom er druk zou komen bij ons. Ik krijg perfect uitgelegd waarom ik er niet op inga”, aldus Lachaert in De Tijd.