Nadat de voorbije week meer en meer duidelijk werd dat het aantal besmettingen op een aantal plaatsen in het land bijzonder fors was toegenomen, wordt nu ook gesproken over de invoering van de mondmaskerplicht op de werkvloer en zelfs over het stopzetten van verdere versoepelingen.

De mondmaskers in België: het zorgt inmiddels voor heel wat verwarring en hoofdbrekens, zowel bij burgers als bij experts en politici. Waar de Belgische regering én de experts enkele maanden geleden nog in koor spraken over een “vals gevoel van veiligheid”, werd inmiddels het geweer van schouder veranderd. Momenteel worden ze sinds kort ook in ons land vrijwel overal verplicht. Eerst op het openbaar vervoer, vervolgens in de winkels en in een groot deel van het openbare leven. Dit na forse druk vanuit de Hoge Gezondheidsraad. Ook na aanhoudend aandringen van de overheidsexperts zelf zwichtte de Nationale Veiligheidsraad finaal toch voor de toenemende druk.

De Block waarschuwt voor trend in cijfers

Tegelijk waarschuwt Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) er vandaag ook voor dat een aantal aangekondigde “versoepelingen” wel eens zouden op de helling kunnen komen te staan. Aan VRT NWS verklaarde ze dat ze niet gerust was in de trend: “Als dat zo blijft, zullen de volgende versoepelingen niet kunnen doorgaan.”

Je kan niet naast de cijfers kijken. In de periode van 4 tot 10 juli noteerde Sciensano een dagelijks gemiddelde van 95,3 nieuwe besmettingen. Diverse experts gaan ervan uit dat het ligt aan een afname van de waakzaamheid van de bevolking. Zowel Marc Van Ranst als epidemioloog Pierre Van Damme tonen dan ook hun bezorgdheid hierover in diverse media.

Toename besmettingen vooral bij jongeren?

Uit analyse van de cijfers blijkt dus dat er niet alleen sterke regionale uitschieters op te merken vallen in de cijfers. De nieuwe besmettingen zouden nu ook vooral plaatsvinden onder jonge mensen en met name in de leeftijdscategorie tussen 20 en 29 jaar. Dat betekent alvast opnieuw twijfels en zorgen voor de organisatoren van (grote) evenementen en van congressen. Want normaal kwamen deze activiteiten aan bod in een volgende fase van de versoepeling van de maatregelen.  Morgen komt er opnieuw een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad. Dat zal duidelijkheid moeten brengen over de verdere aanpak.