Het Italiaanse eiland Lampedusa wordt opnieuw overspoeld door Noord-Afrikaanse migranten. “De situatie is onhoudbaar geworden. Als de regering het niet doet, zal ik de noodtoestand afkondigen”, zo citeert het Italiaanse persbureau Ansa burgemeester Toto Martello. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Het 20 vierkante kilometer grote Lampedusa herbergt momenteel 1.027 migranten. Daarbij zijn ook de 203 migranten geteld die de kustwacht in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Middellandse Zee kon onderscheppen. De meeste boten vertrokken vanuit Tunesië. De illegale migratie naar Europa neemt dus opnieuw toe.

Lampedusa heeft een opvangcentrum voor migranten, maar dat heeft een officiële capaciteit van slechts 95. Regelmatig worden migranten overgebracht naar Porto Empedocle op Sicilië – vrijdag werden er nog 200 migranten naartoe gebracht – maar dat volstaat niet om de druk te verlichten.

(Lees verder onder de tweet)

Aantal migranten in juli verdrievoudigde

Een vijftigtal migranten verblijft in tenten in de haven wegens gebrek aan alternatieve pvangplaatsen. Het aantal migranten dat aankomt in Italië via de zee, nam de voorbije weken flink toe.

Tussen 1 en 24 juli strandden er in totaal 4.384 Noord-Afrikaanse migranten op het eiland dat de druk nog amper kan weerstaan. Dat aantal ligt maar nu al vier keer hoger dan in juli van vorig jaar. Toen ging het om zowat 1.000 migranten in een hele maand. Sinds het begin van dit jaar bereikten al 11.334 migranten via de zee het Italiaanse eiland. Het huidige aantal migranten staat daarmee al bijna op hetzelfde aantal van het volledige jaar 2019. Ook in 2018 arriveerden raakten 23.370 migranten via Lampedusa in Italië en zo in Europa. Aan dit tempo vallen de cijfers voor 2020 mogelijk nog hoger uit.

1 REACTIE