In het Sloveense ‘Sevnica’ is afgelopen weekeinde het standbeeld van de Amerikaanse ‘First Lady’ Melania Trump in brand gezet. Wie verantwoordelijk is voor de brandstichting kan de Sloveense politie nog niet uitwijzen. Het onderzoek loopt daarom nog verder. Het standbeeld was gemaakt in opdracht van de Amerikaanse artiest Brad Downey. Inmiddels is het monument ook weer verwijderd door de artiest.

Volgens critici lijkt het standbeeld van de presidentsvrouw niet bijzonder veel op de werkelijke Melania Trump. Het beeld is namelijk op een redelijk grove manier uit een boomstam gezaagd waarbij veel lichamelijke herkenningspunten ontbreken. Toch was Downey erg tevreden met zijn resultaat. Naast kunst voor de kunst moest het monument immers ook nog een maatschappelijk debat uitlokken. Het doel was om de immigratiepolitiek van de Amerikaanse president Donald Trump te bekritiseren. In de ogen van de artiest is dat namelijk een vorm van ‘xenofobie’.

(Lees verder onder de video)

Artiest wil in gesprek

Door de brandstichting kan het Melania Trump-monument haar maatschappijkritische functie even niet uitvoeren. Maar hier lijkt de artiest zelf weinig moeite mee te hebben. In plaats van aangifte te doen wil de artiest namelijk in gesprek met de daders. Hij stelde: “Waarom deden jullie dit? Wie zijn jullie? Ik zou heel graag met jullie willen praten.” Toch vreest de artiest wel dat het monument nog verder beschadigd zal worden. Hij heeft de sculptuur daarom tijdelijk naar een andere locatie verplaatst. Wat de verdere aanleiding voor de brandstichting is geweest, is nog onbekend. 

1 REACTIE

  1. Een afbeelding van de Amerikaanse presidentsvrouw werd in Slovenië opgericht met Amerikaanse dollars en is er nadien op de brandstapel gezet. Beste mister Downey, creator en artiest.. je wil een gesprek met de brandstichter. Begin dan maar met jezelf te praten. Heel deze kunst-realisatie werd van op afstand opgezet om ze te kunnen af ronden met het verbranden van die symplistsche constructie.
    Het doel is om de zittende Amerikaanse President te kwetsen via zijn echtgenote.
    Of hoe creatief aars-tisten toch kunnen zijn.