De Belgische politie en veiligheidsdiensten zijn momenteel ongeveer 1.315 mensen aan het volgen die gelinkt zijn met één of meerdere extreemlinkse organisaties. Ongeveer 9 van die groepen wordt zelfs volledig gevolgd. Dat blijkt na een parlementaire vraag van Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang)  aan minister van Binnenlandse Zaken Pieter de Crem (CD&V). Vlaams Belang reageert scherp. “Waarom lazen we niks over extreemlinks terreur?” klinkt het.

De politie neemt momenteel 1.315 extreemlinksen onder de loep. 10 staan zelfs gelabeld als ‘haatpropagandist geïnspireerd om extreemlinkse gedachtengoed’. Dat zijn figuren met een prominentere rol in radicale communistische of anarchistische milieus zoals Antifa.

“Over extreemlinks lazen we niks”

“Het is belangrijk dat we zowel qua beleid als qua politiek debat aandacht hebben voor alle soorten terreur. Afgelopen dagen wilden bepaalde actoren ons op het hart drukken dat een groeiende terreurdreiging zou bestaan vanuit extreemrechtse hoek. Over extreemlinks lazen we echter niks. Vreemd, want het recente terreurrapport van Europol duidt op een grotere prevalentie van extreemlinkse terreurincidenten. Binnenlandse informatie duidt er dan weer op dat onze ordediensten meer dan 1.300 risicopersonen volgen. Dat is toch niet niks?” klinkt het bij Depoortere. Hij refereert daarmee aan het jaarverslag van Staatsveiligheid. Daarin werd vooral de conclusie getrokken dat extreemrechtse milieus geen taboe meer zijn. Zo was naar verluidt te horen in enkele extreemrechtse milieus dat “de aanslagen op de Christchurchmoskee in Nieuw-Zeeland als voorbeeld moet dienen voor wat hier moet gebeuren.”

60% terreurarrestaties gelinkt aan jihadistische organisaties

Vlaams Belang wijst erop in een persbericht dat juiste prioriteiten uiterst belangrijk zijn in de ordehandhaving en bij inlichtingen. Volgens de cijfers van Europol waren de meeste terreurarrestaties gelinkt aan jihadistische organisaties. Dat gaat over 3057 arrestaties van de 5358, of ongeveer 60%. “We blijven in ieder geval verder werken aan initiatieven om de werking van justitie, politie en defensie te verbeteren en slagkrachtiger te maken, met efficiëntieverbeteringen waar het kan en extra middelen als het moet”, zegt Depoortere nog. Eerder dit jaar diende Vlaams Belang een resolutie in om terrorisme zwaarder te bestraffen, na het nieuws 60 veroordeelde terroristen zouden vrijkomen.

Lees ook: 

Duitsland bang voor golf van extreemlinks terrorisme

Video: man gestenigd, Trump wil Antifa erkennen als terreurorganisatie