Voor de aanvang van de Grand Prix van Oostenrijk kregen alle coureurs de kans om te knielen voor de ‘Black Lives Matter’-beweging. Nederlands Formule 1-coureur Max verstappen besliste, samen met nog een aantal anderen, om dit niet te doen. Het knielen is wereldwijd een – niet onomstreden – antiracismesymbool geworden, na de dood van George Floyd eind mei.

Iedereen die dat wou mocht voor het Oostenrijkse volkslied even op de knieën gaan om steun te betuigen aan de antiracismeprotesten die momenteel over de gehele wereld aan de gang zijn. Zes coureurs beslisten om dit niet te doen. Het symbool is niet geheel onomstreden. Velen zien het knielen als te politiek beladen en respectloos tegenover het Oostenrijkse volkslied, terwijl het eigenlijk vooral om een Amerikaans probleem gaat.

Verstappen reageert: “Ik ben erg toegewijd aan gelijkheid en de strijd tegen racisme. Maar ik geloof ook dat iedereen het recht heeft om zichzelf te uiten op een moment en op een manier die bij hen past. Ik ga vandaag niet op een knie, want ik ben naar Oostenrijk gekomen om te racen, maar ik respecteer en ondersteun de persoonlijke keuzes die elke coureur maakt om zichzelf te uiten.”

“Karma”

Ondanks de uitleg van Max Verstappen werd en der heftig gereageerd op Twitter heftig. Velen spreken over karma, verwijzend naar het feit dat Verstappen de race vroegtijdig heeft moeten verlaten. Ook de bondscoach van Nederland en ex-voetballer Ronald Koeman reageert. “Dat niet iedereen dat doet, begrijp ik niet. Het verbaast me dat een aantal coureurs het niet deden. Je bespreekt dat vooraf toch met elkaar? In Engeland zie je alle spelers voorafgaand aan wedstrijden knielen.”, zegt hij in ‘Studio Sport’. Al kan hij op weinig steun rekenen. Velen halen de hypocrisie aan van Koeman, die in zijn jeugd zelf vaak in opspraak kwam door zijn gedrag.