Een snoeischaar, een takkenzaag en scalpels. Het zijn voorbeelden van martelwerktuigen die de Nederlandse politie op 22 juni aantrof tijdens een landelijke operatie. Zware criminelen hadden verschillende zeecontainers ingericht als een gevangenis, waarbij één container fungeerde als martelkamer. Dankzij een combinatie van observaties en onderschepte versleutelde berichten kon de politie ingrijpen. Hiermee zijn meerdere zware misdrijven voorkomen.

Sinds 1 april 2020 kan de Nederlandse politie meelezen met criminelen die communiceren met versleutelde berichten. De aanbieder van cryptocommunicatie (Encochat) is volgens de politie “een van de grootste aanbieders en crimineel Nederland was een grootverbruiker.” Het resultaat is dat in een korte tijd de politie veel misdrijven kon oplossen en ontdekken. Enkele voorbeelden zijn: ruim 100 aanhoudingen voor zeer zware delicten, de inbeslagname van duizenden kilo’s drugs en het van de straat halen van tientallen vuurwapens. Het overkoepelende rechercheonderzoek waaruit de versleutelde berichten van de criminelen komen draagt de naam ‘Lemont26’.

(Lees verder onder de tweet)

Voordoen als politie?

De ontdekking van de ‘onderwereldgevangenis’ met de daarbij behorende ‘martelkamer’ is ook onderdeel van ‘Lemont26’. Naast observaties keek de politie namelijk net zo goed mee in het berichtverkeer van de criminelen. Hieruit bleek dat de boeven het gemunt hadden op enkele beoogde slachtoffers die vervolgens in veiligheid zijn gebracht. Toen de cellen klaar voor gebruik leken te zijn, besloot de politie binnen te vallen op dertien locaties. Hierbij zijn in totaal zes mannen gearresteerd. Ook vond de politie vuurwapens, handboeien, vingerboeien, drugs en verschillende martelwerktuigen.

(Lees verder onder de tweet)

De beelden van de politie suggereren dat de criminelen op een uiterst ‘professionele manier’ te werk gingen. Omdat er verschillende politie-uniformen, kogelwerende vesten en stopborden zijn gevonden, lijkt het erop dat ze zich voor wilden doen als politie. Ook hadden de criminelen voor de aanstaande ontvoeringen meerdere ‘teams’, waaronder een ‘observatieteam’. De zeecontainers die ingericht waren als cel waren zowel geluidsdicht als niet te ontdekken met de warmtecamera. De zes verdachten worden daarom verdacht van voorbereide ontvoering, gijzeling, zware mishandeling, afpersing een deelname aan een criminele organisatie.