Marijn Devalck, beter bekend als Balthazar Boma in ‘F.C. De Kampioenen’, is niet te spreken over het schrappen van enkele afleveringen van de komische reeks wegens vermeend racisme. Zo geeft hij in een interview met Dag Allemaal aan “ontgoocheld” te zijn over de reactie van zijn zwarte ex-collega’s Bodé Owa en Aminata Demba.

Hoewel hij naar eigen zeggen denkt dat het “met de beste bedoelingen” gebeurde, is Marijn ‘Boma’ Devalck niet te spreken over het schrappen van enkele afleveringen van ‘F.C. De Kampioenen’ door de VRT. Het gaat onder meer om vermeend racisme in de aflevering ‘Kamer te huur’, waarin Pascale een kamer verhuurt aan een man uit Kameroen. 

“Hun enthousiasme van weleer is duidelijk uit hun emotionele geheugen gewist

“Wij hebben […] altijd meegewerkt aan positieve integratie. Heel wat mensen, van welke origine dan ook, hebben in de reeks gefigureerd of zelfs […] een hoofdrol gespeeld”, klinkt het. “In [‘Kamer te Huur’] hielden we trouwens de kijker een spiegel voor. Pascale wou haar kamer verhuren aan ‘een man’, tot ze zag dat het een zwarte man was. […] Op het einde van de aflevering was de zwarte mens de vriend van iedereen. Het was een antiracistische aflevering en de kijker heeft dat toen goed begrepen.”

Devalck geeft ook aan “ontgoocheld” te zijn in de reactie van ex-collega’s Aminata Demba en Bodé Owa, die afstand namen van hun rollen en wél gewag maakten van racisme. “Ik ben ontgoocheld over hun reactie. De houding van Bodé en Aminata staat in schril contrast met het goede gevoel dat wij allemaal hadden tijdens onze samenwerking”, zegt Devalck. “Hun enthousiasme van weleer is duidelijk uit hun emotionele geheugen gewist.”