De evolutie van het gemiddeld aantal coronabesmettingen per dag blijft verder stijgen. Dat blijkt intussen al de tiende dag op rij uit cijfers van Sciensano. Het weekgemiddelde steeg ruim boven de honderd besmettingen en ligt nu op 115 gevallen. Dit is een stijging met maar liefst 32%. Maandag 13 juli was een uitschieter met 216 gevallen op één dag. Zowel experts als politici waarschuwden vanmorgen dat een tweede coronagolf onvermijdelijk wordt. 

Vanochtend op Radio 1 zei viroloog Marc Van Ranst dat er degelijk reden tot bezorgdheid is: “Dit is niet goed, we krijgen nu ook dagcijfers en zien dat we maandag 216 nieuwe gevallen hadden”. Volgens Van Ranst doet de sterkste stijging zich voor waar er grote steden zijn. Al is de stijging intussen zichtbaar in alle leeftijdsgroepen en in alle provincies. De viroloog zei dan ook dat het “duidelijk het begin is van een tweede golf”.

Op Twitter, waar de viroloog doorgaans geen blad voor de mond neemt, drukt hij zich iets minder diplomatisch uit:“WTF. De GEES heeft ons land netjes uit de lockdown gehaald. Maar vanaf 8 juni hebben teveel mensen gedacht dat alles voorbij was, ondanks onze veelvuldige waarschuwingen.”

(Lees verder onder de tweet.)

Mondmaskers straks ook verplicht in binnenruimtes?

De krant De Standaard bericht ook dat het zo goed als zeker is dat het mondmasker -nog minstens tot na de winter en mogelijks zelfs tot er een vaccin komt – een deel zal blijven uit maken van de dagelijkse realiteit. De krant citeert verder uit een recent rapport van de GEES. Dat is de groep van experten die de regering begeleiden bij de exitstrategie. In dat rapport wordt nu gepleit voor een verplichting van het dragen tot mondmaskers ook in binnenruimtes, dus bijvoorbeeld in kantoorruimtes. Omdat daar vaak veel mensen gedurende lange tijd in een ruimte zitten. Duitsland zou goede resultaten hebben behaald met de invoering van een verplichting van het mondmasker. Daar zou het een daling van het aantal besmettingen tot 40 procent hebben gerealiseerd. 

Niet enkel Van Ranst waarschuwt. Ook Dr. Dirk Devroey, professor Huisartsgeneeskunde (VUB) en ooit nog raadgever van minister van volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), vraagt aan Sciensano “om korter op de bal te spelen”

Ook hij waarschuwt al enkele dagen op rij voor de toenemende cijfers. Devroey maakte gisteren ook al melding van 43 nieuwe COVID gevallen in Antwerpen: “Dat is het dubbele van Brussel dat 23 nieuwe gevallen telde voor een bevolking die 2x zo groot is.” 

(Lees verder onder de Tweet)

 

De Block: “Als iedereen de regels zou respecteren zou dat al een wereld van verschil maken”

Ook minister De Block, bevestigde op Radio 1 dat het zeker geen goede cijfers zijn. Ze verwees ook naar haar eerdere waarschuwing begin van de week: “Ik heb deze week gezegd dat de toestand het niet toeliet om versoepelingen te doen. We gaan de cijfers in het oog houden en zien of er nieuwe verstrengingen nodig zijn. Ik ga daar niet op vooruitlopen.” 

Volgens de metingen en berekeningen van Sciensano zou het reproductiegetal opnieuw boven de waarde 1 zijn gestegen. Dit wil zeggen dat één besmette persoon gemiddeld méér dan één andere persoon besmet en dat de epidemie dus in kracht toeneemt.

Over dat cijfer ontstond tussen experts al discussie. Sciensano berekent dat rekening houdend met het aantal ziekenhuisopnames en kwam zo uit op een waarde van 1,033 voor de voorbije week. Maar in feite is die waarde vooral een ‘schatting’ en spreekt men over een waarde die tussen de 0,81 en de 1,292 kan liggen. Heel wat andere experts hanteren een andere berekeningswijze en kijken eerder naar het aantal besmettingen. Men gaat er immers van uit dat dit bij deze tweede golf, waarbij vooral jongeren het virus krijgen en doorgeven de impact op de ziekenhuisopnames, niet volstaat als parameter.

In elk geval worden sinds gisteren, op vraag van premier Sophie Wilmès (MR), de dagelijkse besmettingen opnieuw gerapporteerd door Sciensano.