De oproep tot protest na het overlijden van de 29-jarige Algerijn Abderrahman ‘Akram’ Kadri in Antwerpen bracht dinsdag slechts een honderdtal betogers op de been. Het protest kwam er nadat een politiearrestatie in de Antwerpse stationsbuurt voor ophef had gezorgd. Op beelden die dateren van zondagmiddag was te zien hoe twee agenten de man op de grond in bedwang moesten houden. Uit de autopsieresultaten bleek, aldus Het Nieuwsblad, dat de man zwaar onder invloed van diverse amfetamines was. Tijdens de interventie werd hij gereanimeerd maar hij overleed later in het ziekenhuis. De precieze doodsoorzaak wordt nog verder onderzocht. Het Comité P gaat de zaak verder onderzoeken.
 
De manifestatie werd niet toegestaan en de politie had vooraf aangekondigd dat wie toch zou opdagen, “vriendelijk gevraagd zal worden te vertrekken”. Een groep jongeren die kwam opdagen trok eerst naar de Oudaan, waar de Antwerpse politie massaal ter plaatse was. Onder meer een waterkanon stond klaar. Rond 14u waren er reeds jeugdwerkers van Samen Op Straat, Samenlevingsopbouw en andere organisaties die jongeren die toch opdaagden konden overtuigen naar huis te gaan. Desalniettemin trokken wat later enkele jongen naar de Meir.
 
(Lees verder onder de tweet)

Heethoofd deelde slag uit aan agent

Toen men daar verder wilde protesteren was de politie opnieuw snel en massaal ter plaatse. De manifestanten werden zonder noemenswaardige incidenten ingesloten. De groep jongeren werd gevraagd naar huis te gaan.Ondanks de oproep van de familie van de overledene tot een rustige mars was er een heethoofd bij die een slag uitdeelde aan een agent. “Op de Meir werd een man opgepakt die een slag uitgedeeld heeft aan een van onze mensen”, zegt politiewoordvoerder Sven Lommaert. De man werd opgepakt en zal zich later voor de rechtbank moeten verantwoorden.

De 29-jarige Algerijnse man werd onwel tijdens een politie interventie en werd daarbij ter plaatse gereanimeerd maar overleed later in het ziekenhuis. Een onderzoeksrechter voert gerechtelijk onderzoek naar het overlijden van de man.

Autopsie bevestigt: man onder invloed van amfetamines

“De eerste resultaten van de drugsscreening tijdens de autopsie, zijn positief wat betreft het gebruik van verschillende amfetamines”, zegt Lieselotte Claessens, parketwoordvoerster. De onderzoeksrechter heeft inmiddels ook het Comité P ingeschakeld dat de regelmatigheid van de tussenkomst van de politie zal onderzoeken.