Paul Magnette (PS) en Bart De Wever (N-VA) spelen verlengingen en zien hun opdracht verlengd tot 8 augustus. De koning vraagt hen nu “zo snel mogelijk de partijvoorzitters samen te brengen die een draagvlak kunnen bieden voor de vorming van een regering”. Dat melden BELGA en Het Laatste Nieuws.
 

Vrijdagnamiddag ontving de Koning N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Paul Magnette in audiëntie voor een eerste verslag van hun preformatie-opdracht. De stap naar een echte formatieopdracht kon vandaag nog niet worden gezet. Binnen een week, op 8 augustus, verwacht de vorst het duo pre-formateurs opnieuw op het paleis verwacht voor een nieuwe stand van zaken. Mogelijk kan de Koning dan een formateur aanduiden.

(Lees verder onder de tweet)

Vanuit de kant van de PS-N-VA bleek discretie de voorbije dagen het codewoord. Er waren de voorbije dagen ernstige gesprekken zowel met de liberale familie als met CD&V en cdH. Volgens waarnemers verlopen die gesprekken constructief, maar zijn er nog twijfels bij de liberalen.  

De kern van het compromis tussen PS en N-VA is geweten schrijft De Morgen: “De PS gaat akkoord met enkele institutionele hervormingen in ruil voor een versteviging van de sociale zekerheid. Op tafel ligt onder meer de regionalisering van bevoegdheden in de gezondheidszorg en op justitie, terwijl de financiering op federaal niveau blijft. Op socio-economisch vlak denken ze onder andere aan hogere minimumlonen en een extra investering van 1,2 miljard euro in de zorg.”

Liberalen lijken de voorlopige spelbrekers

De partijen CD&V, cdH en sp.a lijken relatief vlot mee te gaan met het compromis dat N-VA en PS op tafel leggen. De twee liberale partijen daarentegen hebben zich aan elkaar vastgeklonken. Zij stappen niet zomaar mee in het PS-N-VA compromis. Ze vrezen een hoop “linkse socio-economische recepten” te moeten slikken in ruil voor stappen in een staatshervorming waarvoor zij zelf geen vragende partij zijn.

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert en zijn MR-collega Georges-Louis Bouchez rijden duidelijk samen op een liberale tandem. Alleen is momenteel niet duidelijk wie er vooraan zit en de koers bepaalt. De flamboyante MR-voorzitter wordt door vele onderhandelaars als onbetrouwbaar en onvoorspelbaar ervaren. De MR heeft immers het meest te verliezen, aangezien de partij momenteel rijkelijk bedeeld is op vlak van ministers.

Paul Magnette wil absoluut vermijden dat zijn partij weggezet kan worden als de “deppaneur” van de vroegere Zweedse coalitie. Daarom gaf hij altijd aan dat er slechts één liberale partij zou betrokken worden. Open Vld-voorzitter Lachaert zou bij Magnette alvast een streepje voor hebben op zijn rivaal Bouchez. Dat de liberalen elkaar niet los willen vormt voor hem een belangrijk probleem. Er is dus welgeteld één week tijd voor de pre-formateurs om dat probleem op te lossen.