Nu de grenzen weer zijn geopend en de zomervakantie volop aan de gang is, ontstaat de vrees voor een tweede golf van Covid-19. Het virus blijkt momenteel ook op zijn sterkste punt wereldwijd. Aangezien Belgen massaal op vakantie vertrekken bestaat het risico dat het virus opnieuw geïmporteerd wordt, net als in februari met de skivakanties. Maar verplichte quarantaine? Daar kan Maggie De Block (Open Vld) naar eigen zeggen niets aan doen.

Het is al langer een discussie, maar vele burgers willen dat er harder wordt opgetreden tegen landgenoten die opnieuw het land binnenkomen vanuit risicogebieden. Ook in februari vonden velen al dat er een te laks beleid werd gevoerd. Hoewel het lijkt alsof het coronavirus hier op zijn retour is, geldt dit niet voor de hele wereld. Het virus woedt op dit moment zelfs sterker dan ooit tevoren. Ook in vele Europese landen waar de ‘lockdown’ al was opgeheven worden er opnieuw broeihaarden vastgesteld. Zo moet Catalonië opnieuw in ‘lockdown’. 

Wie is er verantwoordelijk?

“Nood aan wettelijk kader voor verplichte quarantaine voor Belgen die uit risicogebied terugkeren.”, zegt infectioloog Erika Vlieghe. Er wordt dan ook meteen naar Maggie De Block (Open Vld) gekeken, minister van Volksgezondheid. Maar zij schuift de hete aardappel door. In een tweet van De Block lezen we: “Deelstaten bevoegdheid. Ik mag van RvS geen wettelijke basis voor verplichte Quarantaine nemen.” Hierbij verwijst ze naar de persoonsgebonden bevoegdheden die inderdaad bij de Gemeenschappen liggen en niet op het Federaal niveau.

Maar hierbij rijzen toch wat vragen. Wat dan met die twaalf Belgen die begin februari werden gerepatrieerd en twee weken in het militair hospitaal moesten verblijven? Daarnaast was het ook een federale beslissing om iedereen 3 weken in ‘lockdown’ te plaatsen. 

Risk Management Group

Wouter Beke (CD&V) nam wel verantwoordelijkheid. Die riep gisterenmiddag de Risk Management Group bijeen. Deze groep, bestaande uit de negen gezondheidsministers van dit land, waakt over de gezondheidsgerelateerde kwesties van de crisis. Maar ook hier kwam geen sterke beslissing. Enkel een ‘Oranje’ reisadvies naar Spanje, wat betekent dat er bepaalde voorwaarden zijn verbonden voor reizen naar het land. Wie vanuit Barcelona of Girona terugkeert naar België, zal een invulformulier krijgen om eventueel contactonderzoek uit te voeren nadien.