Op 17 juli 2020 verscheen in SCEPTR het artikel “ISIS-bruid Shamima Begum mag toch terugkeren naar VK van rechter”. Nu ziet het ernaar uit dat dit toch niet zal mogen. Maar wie is Shamima Begum? Haar verhaal begint in 2015. Toen verliet ze het Verenigd Koninkrijk om met een Syriëstrijder te trouwen. Toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Sajid Javid, onmiddellijk haar Brits staatsburgerschap in. In 2019 vond men haar zwanger in een vluchtelingenkamp.

De zaak Shamima Begum: de opening van de sluizen? 

Ze begon een rechtszaak om toch terug te mogen keren naar het Verenigd Koninkrijk. 30.000 pond belastinggeld later (ongeveer 33.000 euro) leek ze de rechtszaak te winnen. Ze mocht enkel terugkeren om gehoord te zijn, maar terugsturen zou dan toch niet lukken. “Eenmaal ze hier is, kunnen we ze nergens naartoe sturen. Al zeker niet naar een oorlogsgebied als Syrië,” klonk het toen. De overheid ging in beroep en lijkt nu toch weer een overwinning te halen.

Het tribunaal haalt wel aan dat het onmogelijk is voor haar om “een eerlijke en efficiënte rechtszaak te krijgen terwijl ze in Syrië zit.” Dat was ook iets wat Lord Justice Flaux zei. Hij was de rechter die in de vorige rechtszaak wel zei dat ze terug mocht komen. “Goedheid en rechtvaardigheid moeten, naast de feiten van deze rechtszaak, de nationale veiligheidszorgen overtreffen. Daarom moet ze toch terug het land ingelaten worden,” klonk het toen.

Het is dus geen definitieve uitspraak die zegt dat ze niet terug mag komen. Wel opent deze uitspraak opnieuw de mogelijkheid voor de overheid om haar terugkeer te bestrijden. De Britse regering maakt zich namelijk zorgen dat de zaak Shamima Begum de sluizen zou kunnen openzetten voor tientallen andere vrouwen en Syriëstrijders die vertrokken zijn uit het Verenigd Koninkrijk. Shamima Begum, die eigenlijk uit Bangladesh komt, wordt door velen als terrorist beschouwd. “Ze heeft besloten het VK te verlaten voor een terroristische organisatie. Daardoor verloor ze haar paspoort. Hoezo is dat niet rechtvaardig?” stond in The Sun te lezen. Ze was getrouwd met een terrorist, naaide zelfmoordvesten aan elkaar en was ruim drie jaar actief in Syrië.

ISIS-bruid Shamima Begum mag toch terugkeren naar VK van rechter

Britse IS-vrouw zonder spijt verliest nationaliteit: “Oneerlijk”