De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) wil illegale immigranten niet meer meetellen bij het op basis van bevolking toewijzen van Congreszetels aan staten. Concreet zou dit betekenen dat veelal linkse staten, met een grote migrantenbevolking, minder gewicht krijgen in het Amerikaanse congres.

In de Verenigde Staten krijgt elke staat een aandeel van de zetels in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat toegewezen op basis van het aantal inwoners. Staten met een groot bevolkingsaantal, zoals bijvoorbeeld Californië, krijgen op die manier een groter gewicht in het Amerikaanse Congres. Dat aantal zetels is gebaseerd op het totale bevolkingsaantal, dus met inbegrip van migranten die illegaal in de staat verblijven.

(Lees verder onder de tweet.)

Politiek nadelig voor staten met veel illegale migranten

Daar wil de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) nu komaf mee maken. Als de kiesdistricten in 2021 hertekend worden – na de volkstelling van 2020 – zouden illegale migranten niet meer meegeteld worden. Daartoe ondertekende hij een memorandum. Politiek zou de wijziging vooral voordelig zijn voor de Republikeinen van Trump. Grote en linkse staten met een groot aantal immigranten, zoals Californië of New York, zouden immers een aantal zetels kunnen verliezen.

“Het opnemen van deze illegale vreemdelingen in de bevolking van de staat met het oog op de verdeling zou kunnen leiden tot de toewijzing van twee of drie meer congreszetels dan anders zou worden toegewezen”, staat in de tekst te lezen.

Het is verre van zeker of de aanpassing ook wordt doorgevoerd. De Democraten en staten als New York, die veel te verliezen hebben bij een wijziging, hebben aangekondigd dat ze de kwestie juridisch zullen aanvechten. Critici beklemtonen dat het plan voorts ongrondwettelijk is.