De bouw van een gloednieuw station in Bergen, van de Spaanse sterarchitect Santiago Calatrava, begon in 2013 en had al in 2015 afgerond moeten zijn. Jaren later valt er weinig beweging te bespeuren op de werf. Het prijskaartje verdubbelde intussen, van 170 miljoen euro naar 324 miljoen euro. Dat schrijft De Tijd

Bergen wilde in 2015, toen de stad van Elio Di Rupo (PS) culturele hoofdstad van Europa werd, uitpakken met een gloednieuw treinstation. De bouw van het station – ontworpen door Santiago Calatrava – ging in 2013 van start, maar jaren later bezorgt het project de NMBS niets dan kopzorgen. Zo ligt de werf grotendeels stil. 

(Lees verder onder de tweet.)

Kostprijs station verdubbelde van 170 naar 324 miljoen euro

Ook blijkt dat de kostprijs intussen is verdubbeld, van 170 miljoen euro naar 324 miljoen euro. “De initiële kostprijs van het project van het station van Bergen bedroeg 170 miljoen. Vandaag is die opgelopen tot 324 miljoen euro”, zei minister van Mobiliteit François Bellot (MR) woensdag, na vragen van Kamerlid Eric Thiébaut (PS). Men hoopt het project in 2023 af te ronden, acht jaar later dan voorzien. De werken liepen dan ook herhaaldelijk vertraging op. Tal van aannemers haakten intussen af.

Niet iedereen deelt evenveel in de kosten, die verdeeld worden tussen de NMBS, Infrabel, de TEC en de stad Bergen. Vooral de NMBS ziet een dikke streep door haar rekening. Waar de kostprijs van het project voor de spoorwegmaatschappij in 2007 nog op 37 miljoen euro geschat werd, liep dat bedrag intussen op tot 200 miljoen euro. Dat is een vervijfvoudiging.

Bij NMBS zit men verveeld met het hele gebeuren. Het woord “megalomaan” valt zelfs. “Het is niet langer de visie van de NMBS om dergelijke megalomane projecten uit te voeren. Bij renovaties gaan we voortaan uit van functionele stations, waar je in alle comfort de trein kan nemen en eenvoudig kan overstappen, zoals in Brussel-Noord”, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman tegen De Tijd.

Eurogare

Verantwoordelijk voor het project is een oude bekende: Eurogare. Dezelfde organisatie was tevens verantwoordelijk voor het 610 miljoen euro kostende treinstation in Luik, eveneens ontworpen door Calatrava. Het studiebureau zit momenteel in een uitdoofscenario en telt slechts een handvol werknemers. Normaal gezien zou de organisatie dit jaar opgaan in de NMBS.

Desalniettemin verdient topman Vincent Boulard – van PS-signatuur – nog maandelijks 12.000 euro bruto. Hij ging eind 2017 met pensioen als directeur Stations van de NMBS, maar bleef aan als hoofd van Eurogare. In 2019 steeg zijn brutoloon van 129.000 naar 147.000 euro. Volgens de NMBS is dit het gevolg van een toename van het vakantiegeld. Hij zou in 2017 immers maar enkele maanden voor Eurogare gewerkt hebben.