Donderdagnacht werd het beeld van de Kleine Zeemeermin in Kopenhagen gevandaliseerd. Vandalen spoten met graffiti ‘Racist Fish’ op het standbeeld. De plaatselijke politie reageert geschrokken: “We beschouwen dit als vandalisme en er is een onderzoek gestart.” Het is niet de eerste maal dat het bronzen beeld wordt beklad. Deze keer lijkt de boodschap alles te maken te hebben met het huidige antiracismedebat.

Het Deense standbeeld, bekend van het sprookje van Hans Christian Andersen, werd vrijdagochtend aangetroffen met de woorden ‘Racistische vis’ op. Het is niet helemaal duidelijk of de boodschap iets met de huidige Black Lives Matter-beweging te maken heeft. Ook bij ons is er al weken een beeldenstorm aan de gang. Zo werden er al veel beelden van Leopold II gevandaliseerd.

(Lees verder onder de tweet)

Het beeld van de Kleine Zeemeermin heeft in zijn 107 jaar al veel moeten verduren. In 2017 werd het ook al met rode verf beklad tegen de walvissenjacht. Daarnaast werd het ook al twee keer onthoofd. In 1964 beweerden wel 200 mensen dat zij het standbeeld hadden onthoofd. Dader en hoofd werden nooit gevonden.

“Net niet racistisch”

Experts begrijpen niet wat er racistisch kan zijn aan het beeld. Ane Grum-Schwensen, literatuuronderzoeker en curator voor het Hans Christian Andersenmuseum, zegt aan de lokale krant: “Ik vind het moeilijk om te zien wat er net racistisch is in het sprookje van de Kleine Zeemeermin.”

Ook Disney doet zijn uiterste best om hun sprookjes aan te passen aan de maatschappelijke racismekwestie. Vorig jaar kondigde ze nog aan dat ze een remake zouden make van de Kleine Zeemeermin. Met in de hoofdrol Halle Bailey, een Amerikaanse zwarte zangeres. Op deze beslissing van Disney kwam dan weer wel veel commentaar. Vele fans vonden dat de rol bij het origineel moest blijven. Een blanke huid, rood haar en blauwe ogen.