Het Indiase en Pakistaanse leger hebben naar elkaar geschoten in Kashmir. Een jongen is daarbij om het leven gekomen. Volgens het Pakistaanse leger beschoot India doelbewust op onschuldige burgers in een grensdorp genaamd Lipa. India beweert dan weer dat dit de schuld is van Pakistan. Volgens India hebben Pakistaanse soldaten zonder provocatie het vuur geopend op de dorpen Naugam en Baramulla. Dat meldt de Saoedische krant Arab News. Kashmir is al lang een betwist gebied.

Het incident vond plaats slechts enkele uren nadat het ambassadepersoneel van beide landen teruggekeerd zijn naar huis. India had eerder het bevel gegeven om het ambassadepersoneel te verminderen. Daarnaast stuurde India de helft van zijn eigen ambassadepersoneel in Pakistan terug naar huis.

Ook problemen met China

Zowel India als Pakistan hebben nucleaire wapens. Daarnaast lopen de spanningen tussen India en China, een andere nucleaire macht, ook enorm op. Afgelopen maand sneuvelden drie Indiase soldaten in en grensconflict met China in de Himalaya. In de Himalaya bevindt zich al lang een stuk grondgebied dat beide landen opeisen. Daarom hebben ze een ‘Line of Actual Control’ (LAC) opgezet. Dat is een lijn die de grens tussen de twee landen echt aanduidt. Die situatie zorgt al sinds de na de oorlog van 1962 voor een reeks kleine conflicten en diplomatieke incidenten. Nog steeds open troepen zich op aan die lijn. Daarnaast is er een soort mediaoorlog bezig. Beide kanten roepen op tot actie en verzet.