De kapitein van een Italiaans schip dat zo’n 100 illegale migranten terug naar Libië bracht nadat ze gered waren op zee, zal voor de rechtbank moeten verschijnen. Het is de eerste keer een dergelijk proces plaatsvindt in Italië en dus een belangrijk precedent. Dat meldt VRT NWS

Sinds de explosie van de asielcrisis in 2015 proberen ieder jaar duizenden migranten om vanuit Afrika over de Middellandse Zee illegaal de oversteek te wagen naar Europa. Niet zelden komen de migranten in de problemen op het soms wilde water en moeten ze gered worden door ngo-schepen of andere schepen die toevallig in de buurt zijn.

Vervolgens worden de illegale migranten naar het Europese vasteland gebracht, waar ze dan asiel kunnen aanvragen. Internationale rechtspraak en wetgeving verbiedt immers om de migranten, vanaf ze aan boord zijn van zo’n schip, terug te brengen naar hun land van herkomst. Toch is dat was een kapitein van een Italiaans schip deed.

De kapitein redde in juli 2018 meer dan 100 migranten uit de Middellandse Zee, en bracht ze terug naar de haven van de Libische hoofdstad Tripoli, van waar ze hun tocht waren begonnen. Binnenkort zal de kapitein van dat schip terechtstaan in een Italiaanse rechtbank, zo blijkt uit documenten die persbureau AFP kon inkijken. 

Italiaans parlementslid voor de partij Italiaans Links, Nicola Fratoianni, reageert tevreden. Volgens hem zal dit proces het mogelijk maken “om de waarheid te ontdekken over dit soort zaken die maar al te vaak gebeuren in de Middellandse Zee”, en daarom een belangrijk precedent zijn om dit vaker te bestraffen.