De jongerenafdeling van de Amerikaanse Republikeinen in New York gaat samenwerken hun tegenhanger van de Italiaanse rechtsnationalistische Lega. Dat maakte de organisatie maandag bekend.

De New York Young Republican Club noemt zichzelf “de grootste en oudste Young Republican-afdeling in de Verenigde Staten”. De organisatie kondigt “met trots” aan officieel te zullen samenwerken met Lega Giovani, de jongerenafdeling van de Italiaanse Lega van Matteo Salvini. “Lega […] steunt een populistisch-conservatief platform dat veel van dezelfde thema’s promoot als president Donald J. Trump, zoals het tegenhouden van illegale immigratie en het verzet tegen het opkomende tij van het globalisme”, aldus de New York Young Republican Club.

Samenwerking tussen jongerenafdelingen niet louter symbolisch

“De New York Young Republican Club en Lega Giovani geloven dat het smeden van nieuwe banden tussen gelijkgestemde patriottische jeugdbewegingen over de hele wereld noodzakelijk en nuttig is om de groeiende internationale netwerken van links tegen te gaan”, klinkt het verder. “Onze samenwerking zal onze respectievelijke naties dichter bij elkaar brengen en we zullen samenwerken om de internationale dreiging voor de westerse beschaving tegen te gaan.”

De samenwerking is niet louter symbolisch, want meteen vermelden de jonge Republikeinen enkele concrete verbintenissen die beide jongerenafdelingen aangaan. “Meer dan 1,3 miljoen Italianen en Italiaans-Amerikanen wonen in het grootstedelijk gebied van New York City”, klinkt het. Naar eigen zeggen wil de New York Young Republican Club de Lega Giovani helpen bij het aanspreken van Italiaanse expats die mogen stemmen in de volgende Italiaanse verkiezingen.

De club wil voorts beelden van Christoffel Columbus, die “bijzondere betekenis” genieten bij “Italianen en Italiaans-Amerikanen”, “proberen […] te behouden en te beschermen tegen de radicale menigte die onze gedeelde erfenis wil vernietigen en onze geschiedenis wil herschrijven”.