Groen-Kamerlid Jessika Soors pleit ervoor om “alle vormen van haatspraak” te behandelen en bestraffen via de correctionele rechtbank. Dat stelde ze vanmorgen op Radio1. Momenteel is er in de wet veel onduidelijkheid daaromtrent, en dus wil Soors de Grondwet aanpassen. 

Op dit moment zouden bepaalde vormen van zogenaamde haatspraak volgens de wet behandeld moeten worden voor het hof van assisen en sommigen voor de correctionele rechtbank. Naast het feit dat dat voor veel onduidelijkheid zorgt, is de drempel om een zaak voor het hof van assisen te brengen te hoog, beargumenteert Soors.

Correctionele rechtbank

Daarom pleit ze ervoor om die drempel te verlagen door alle zaken met betrekking tot haatspraak voor de correctionele rechtbank te laten verschijnen. Dat moet zorgen voor meer duidelijkheid en meer zaken die effectief vervolgd worden. 

“Het debat mag en moet stevig gevoerd worden. Maar er is een grens als er wordt aangezet tot haat, discriminatie en geweld. Door alles voor de correctionele rechtbank te brengen, pakken we alle haat op dezelfde manier aan en maken we komaf met onduidelijkheid en straffeloosheid”, aldus Soors. 

Een beknotting van de vrije meningsuiting is dat niet, vindt Soors, integendeel. Volgens Soors zorgt haatspraak er net voor dat de vrije meningsuiting ingeperkt wordt, omdat sommige mensen daardoor niet durven uitkomen voor hun mening of visie.