Vanaf maandag zal Janssen Pharmaceutica een voorlopig vaccin voor Covid-19 beginnen testen op mensen. Dat schrijft VRT NWS. Afgelopen week kregen al enkele vrijwilligers het vaccin ingeënt, maar de officiële testen starten vanaf maandag. In totaal zullen 1.000 mensen ingeënt en opgevolgd worden. De testen gaan door in België en de Verenigde Staten. In deze fase wordt vooral gekeken of het vaccin veilig is en wat de mogelijke bijwerkingen zijn.

Vele farmaceutische bedrijven zijn op zoek naar een vaccin tegen Covid-19. “De eerste zijn zou mooi meegenomen zijn, maar we willen vooral een werkend vaccin maken”, vertelt Johan Van Hoof, die het vaccinprogramma bij Janssens Pharmaceutica leidt, in De Ochtend op Radio 1. Er blijkt veel transparantie tussen de verschillende farmaceutische bedrijven te zijn. Zo delen de meeste bedrijven al hun resultaten die ze uit hun onderzoeken halen.

Tweede fase onderzoek naar vaccin

De tweede fase van het onderzoek hoopt Janssen te starten in september. Dan gaan ze kijken of het vaccin effectief de ziekte afremt. “We blijven voorzichtig optimistisch op basis van wat we observeren bij proefdieren”, zegt Van Hoof. Of het vaccin al dan niet werkt is dus nog onduidelijk. “Zeggen dat het werkt, doen we pas als we echte resultaten hebben.” Ook wordt er al stevig geïnvesteerd in de productiecapaciteit. In 2021 zou men meer dan een miljard dosissen kunnen maken. Naast Janssen Pharmaceutica wil ook het Riga-instituut in december starten met proeven op mensen.