Vlaams Minister-President Jan Jambon lanceert op de Vlaamse nationale feestdag een nogal opmerkelijk voorstel in Het Nieuwsblad, in de context van de regeringsonderhandelingen op het federale niveau.

Jambon wil een aantal ministerportefeuilles in de volgende federale regering verdelen tussen een Nederlandstalige en Franstalige minister. Als voorbeeld pleit hij bijvoorbeeld voor twee federale ministers van Werk – een Vlaamse en een Waalse – die elk dan zouden men werken met hun regionale collega’s. Samen zouden zij dan verantwoordelijk worden voor een beleid op maat van Vlaanderen.

Hij ziet die mogelijkheid ook voor andere beleidsdomeinen maar die zouden nog niet concreet zijn. Jambon ziet de piste met extra ministers als een “overgangsmaatregel in afwachting van een verdere splitsing van bevoegdheden” en benadrukt dat het doel van zijn partij confederalisme blijft.